20:51:40 16.01.2022
Stiri

VIDEO // NOI MONEDE puse în circulație de BNM în ziua în care LEUL moldovenesc împlinește 28 de ani

Actualitate 29.11.2021 10:58 Vizualizări1062 Autor: Ziarul National
VIDEO // NOI MONEDE puse în circulație de BNM în ziua în care LEUL moldovenesc împlinește 28 de ani


Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație, începând cu ziua de luni, 29 noiembrie, patru monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Evenimentul are loc în ziua în care moneda națională a R. Moldova, leul, împlinește 28 de ani de la punerea sa în circulație, în anul 1993.

Astfel, seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău” este îmbogățită cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri – poet, dramaturg, folclorist, om politic, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a R. Moldova și a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

Moneda este confecționată din aur, are valoarea nominală de 100 de lei și un tiraj de 150 de unități.

O altă monedă comemorativă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care va completa seria de monede „Personalități”, este consacrată aniversării a 150-a de la nașterea lui Nicolae Iorga – istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, om politic.

Moneda este emisă într-un tiraj de 250 de unități.

Seria „Știință și inovare” este suplimentată cu o nouă monedă jubiliară din argint dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Eugen Coșeriu - lingvist român de notorietate universală, filosof al limbajului, scriitor, poet, critic de artă, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. Moneda are valoarea nominală de 50 de lei și este bătută într-un tiraj de 200 de unități.

Concomitent, seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată cu o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care reprezintă „Popâlnicul nobil (Hepatica nobilis Mill)” - o specie de plantă ocrotită prin lege și inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Moneda are un tiraj de 300 de unități.

Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele jubiliare și comemorative, emise de Banca Națională, sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md