02:42:54 27.02.2024
Stiri

VIDEO // Metodă nouă de intervenție chirurgicală la pacienții cu malformații cardiace congenitale, aplicată în premieră și cu succes la SCR „Timofei Moșneaga”: Patru copii, tratați conform unei proceduri minim invazive

Actualitate 01.12.2023 15:21 Vizualizări1239 Autor: Ziarul National
VIDEO // Metodă nouă de intervenție chirurgicală la pacienții cu malformații cardiace congenitale, aplicată în premieră și cu succes la SCR „Timofei Moșneaga”: Patru copii, tratați conform unei proceduri minim invazive  SCR „Timofei Moșneaga”


Persoanele diagnosticate cu malformații cardiace congenitale au acces la o metodă modernă de tratament, implementată în premieră într-o instituție publică din R. Moldova.

Este vorba despre procedura de închidere a defectului septal atrial folosind un ocluder, la Spitalul Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” din Chișinău fiind efectuate în această săptămână primele patru intervenții de acest fel, acoperite de către polița de asigurare medicală obligatorie.

Potrivit SCR „Timofei Moșneaga”, ocluderul este un dispozitiv asemănător unei umbreluțe, care este inițial pliat, iar după poziționarea lui exactă la locul defectului, umbreluța care prezintă două componente asemănătoare unor discuri atașate în porțiunea centrală se va deschide și va obtura defectul.Procedura este minim-invazivă, efectuată sub anestezie generală și poate dura între 60 și 120 de minute. În comparație cu intervenția chirurgicală clasică, în urma acestei proceduri pacienții se recuperează mai rapid, durata de spitalizare este redusă la o zi sau două și lipsesc cicatricele postoperatorii.

Intervenția a fost realizată de o echipă din care au făcut parte medicul radiolog intervenționist, Ilona Cucu, chirurgul cardiovascular, Eugen Cerevan, anesteziologii Vera Dogotari, Sergiu Gujuman, medicul ecocardiografist Valeriu Cebotari, asistentele medicale specializate în anestezie Elena Coșuleț, Lilia Bătrâncea și asistentele medicale de operație Angela Cojușneanu, Cristina Plotnicu.

La intervenție a participat medicul Milan Djukic, cardiolog-intervenționist din Belgrad cu o vastă experiență în acest domeniu, efectuând peste 500 de operații de acest tip.„Aveți o echipă cu multă experiență. Doctorii sunt perfecți. Ei foarte repede au înțeles metoda. Vor avansa și veți avea o nouă procedură pentru pacienți”, a menționat Prof. Milan Djukic.

Menționăm că, anual, în R. Moldova sunt necesare aproximativ 40 de operații de acest gen. Singura Secție de Cardiochirurgie pediatrică se află la SCR „Timofei Moșneaga”.


Video: scr.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md