20:59:14 17.06.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, alături de Volodimir Zelenski, la Kiev: Ucraina marchează ZECE ani de la EUROMAIDAN. Șefa statului va avea o întrevedere și cu președintele Consiliului European

Actualitate 21.11.2023 11:12 Vizualizări1345 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, alături de Volodimir Zelenski, la Kiev: Ucraina marchează ZECE ani de la EUROMAIDAN. Șefa statului va avea o întrevedere și cu președintele Consiliului European


Președinta Maia Sandu se află astăzi la Kiev, unde a participat, alături de Volodimir Zelenski și soția sa, la o ceremonie sumbră dedicată aniversării a zecea de la producerea Euromaidanului.

Șefa statului a depus o lumânare, alături de președintele Zelenski, la un monument dedicat eroilor Euromaidanului, care pe 21 noiembrie 2013 au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva deciziei guvernării lui Victor Ianukovici de suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb.

„Acum zece ani, am început o nouă pagină de luptă. Acum zece ani, ucrainenii au efectuat primul lor contraatac împotriva fărădelegii, încercări de a ne priva de viitorul european, împotriva sclaviei noastre. An de an, pas cu pas facem totul pentru ca în cercul stelelor de pe steagul UE, care simbolizează unitatea popoarelor Europei, steaua noastră, steaua Ucrainei să strălucească. Doar cei puternici pot sta uniți. La mulți ani de ziua demnității și libertății, oameni puternici ai unei țări puternice! Slavă Ucrainei”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

„Astăzi se împlinesc zece ani de la începutul Euromaidan, un moment determinant pentru drumul european al Ucrainei. Împreună cu soții Zelenski i-am onorat pe toți cei care au susținut libertatea și pe cei care au făcut sacrificiul suprem. Moștenirea lor continuă să trăiască. Fie veşnică amintirea lor”, a transmis Sandu de la Kiev.


Potrivit Președinției R. Moldova, șefa statului va discuta la Kiev cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, următorii pași privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE, sporirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reforme și dezvoltare în statele noastre.Protestele proeuropene din Ucraina, numite și Euromaidan, au început în noaptea de 21 noiembrie 2013, atunci când cetățenii ucraineni au început să protesteze spontan în Kiev, după ce Guvernul de la Kiev a suspendat procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb.

Protestele au fost începute de către studenți, iar ulterior li s-au alăturat partidele din opoziție și alte grupări proeuropene.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md