VIDEO // Krasnoselski, REVOLTAT de atitudinea Moscovei față de Transnistria. Liderul separatist l-a APOSTROFAT pe ambasadorul Vesnețov și pe ministrul Lavrov: „Așa nu se mai poate, apar NEMULȚUMIRI față de conducerea Rusiei”


Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, este nemulțumit de faptul că Federația Rusă tratează cu indiferență Transnistria și cetățenii care trăiesc în raioanele de est ale R. Moldova. Acesta l-a apostrofat pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasneţov, şi a descris ca fiind „catastrofală” activitatea oficiului consular rus din stânga Nistrului. Krasnoselski crede că Moscova încalcă drepturile a 20 de mii de oameni care nu-şi pot prelungi paşapoarte şi alte acte ruseşti, iar drept rezultat populația din Transnistria își exprimă deschis indignarea faţă de conducerea Federaţiei Ruse.
„Aşa ceva pur şi simplu nu se mai poate. Oamenii văd şi, desigur, îşi exprimă indignarea faţă de conducerea Federaţiei Ruse. Preşedintele Federaţiei Ruse a anunțat despre simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei ruse... Dar cum rămâne cu noi? Ce e cu atitudinea aceasta față de Transnistria? Eu nu pot înţelege aceasta. Nu e corect”, s-a adresat Krasnoselski lui Vasnețov.
Acesta și-a arătat nemulțumirea și față de ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care a promis să rezolve problema privind cozile de la consulat, dar nu s-ar fi ținut de cuvânt.
„Noi susţinem cultura rusă, lumea rusă, la noi totul este legat de asta, există armonizare cu Federaţia Rusă, iar atitudinea faţă de oameni este un eșec. Dacă domnul Lavrov a spus că rândurile vor dispărea în viitorul apropiat, atunci acestea trebuie să dispară. Nici nu poate fi altfel. Dacă ai dat cuvântul, respectă-l”, a spus apăsat Krasnoselski.
Analiştii politici de la Chişinău notează că aşa-zisul consulat rus de la Tiraspol funcţionează ilegal, fără aprobarea autorităţilor constituţionale de la Chişinău. Experţii îndeamnă la prudenţă şi consideră că Moscova, prin asemenea mesaje şi prin intermediul lui Krasnoselski, încearcă să impună aspectul umanitar al activităţii consulare.
„Asistăm la un spectacol regizat, care trebuie cumva să accelereze acţiunile şi să deschidă un culoar pentru nişte acţiuni ale Moscovei în ceea ce priveşte activizarea elementului consular în R. Moldova şi în speţă pe teritoriul Transnistriei, să încearcă să fie acoperită o nouă tentativă de a încălca suveranitatea R. Moldova”, spune Anatol Țăranu, citat de Canal2.md.
„De fapt, a fost mesajul Moscovei, adresat Chişinăului, cu gura lui Krasnoselski. O ameninţare voalată a R. Moldova, pentru că Moscova demult vrea un consulat mare la Tiraspol, niciodată nu a avut acceptul Chişinăului. Acest fundal informaţional, care se crează chiar în acest zile, trebuie tratat cu mare seriozitate”, consideră fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.









































































