VIDEO // Exercițiul „Scutul de Foc/Rapid Trident 2023”, cu participarea militarilor din R. Moldova, România și SUA, finalizat cu succes. Ministrul Nosatîi: Schimbul de experiență a contribuit la sporirea pregătirii militarilor moldoveni


Exercițiul multinațional „Scutul de Foc/Rapid Trident 2023”, desfășurat în R. Moldova cu participarea a sute de militari moldoveni, români și americani, se încheie vineri, 22 septembrie, iar cu o zi înainte a avut loc Ziua Distinșilor Vizitatori a Centrul de instruire al Armatei Naționale de la Bulboaca.
La poligonul militar au fost prezenți ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc, secretarul Departamentului siguranță publică a statului Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii (SUA), Eddie M. Buffaloe, comandantul Gărzii Naționale a statului Carolina de Nord, general-maior Marvin T. Hunt, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, și Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.
Oficialii au urmărit acțiuni ale trupelor implicate în exercițiul care a demarat pe 10 septembrie curent, precum și executarea tragerilor din armamentul de infanterie și artilerie, cum ar fi din obuzierul M-30, tunul obuzier D-20.
Înainte de acest eveniment, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a avut joi o întrevedere cu oaspeții americani cu care a abordat detalii despre instruirile comune în cadrul exercițiilor multinaționale, care au drept scop sporirea pregătirii și interoperabilității militarilor moldoveni cu colegii din alte armate la diverse activități comune.
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a apreciat schimbul de experiență realizat între militarii participanți la „Scutul de Foc/Rapid Trident 2023”, precum și contribuția semnificativă a partenerilor americani și români la planificarea și desfășurarea la nivel a antrenamentelor.
De asemenea, Anatolie Nosatîi a mulțumit Guvernului SUA și conducerii Gărzii Naționale a Carolinei de Nord pentru asistența oferită, de-a lungul anilor, Armatei Naționale la capitolul dotare cu echipament și tehnică militară, expertiză, instruire, dar și în alte domenii.
Alte subiecte abordate în cadrul întrevederii cu oficialii statului Carolina de Nord au vizat prioritățile instituției de apărare, procesul de integrare europeană a R. Moldova, precum și situația de securitate regională.
La rândul său, generalul-maior Hunt a apreciat realizările considerabile înregistrate în cadrul parteneriatului dintre Armata Națională și Garda Națională a Carolinei de Nord, stabilit în anul 1996, inclusiv la capitolul instruire comună, și măsurile întreprinse de conducerea Republicii Moldova și Ministerului Apărării în contextul consolidării capacităților de apărare a statului. Totodată, oficialul american și-a exprimat încrederea că astfel de activități de instruire comună vor continua în beneficiul creșterii nivelului de pregătire al efectivului armatelor partenere.
Ministerul Apărării informează cetățenii că, în contextul finalizării exercițiului „Scutul de Foc/Rapid Trident 2023”, tehnica militară urmează să se întoarcă din centrele de instruire la locurile de dislocare permanentă.
„Scutul de Foc/Rapid Trident 2023” face parte din Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul curent.









































































