VIDEO // Ecourile întrevederii ISTORICE dintre Nazarbaev și Trump


Unul dintre principalele evenimente politice din ianuarie curent a fost vizita oficială în SUA a președintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. Liderul kazah s-a întâlnit cu șeful de la Casa Albă, Donald Trump, a ținut un discurs la sesiunea Consiliului de Securitate al ONU în problema neproliferării armelor de distrugere în masă și a avut loc o serie de întâlniri de afaceri.
Timpul celor dintâi
Trebuie de remarcat faptul că această vizită a fost una fără de precedent în mai multe privințe. Președintele Kazahstanului e primul lider din Asia Centrală care vizitează Casa Albă, iar țara pe care o conduce este prima din regiune care a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU.
Potrivit lui Donald Trump, Kazahstan este un partener extrem de valoros pentru Statele Unite, mai ales ținând cont că are o poziție de lider în regiune, dar și de menținere a păcii - în ansamblu.
Statele Unite tinde să aibă parteneri, care sunt puternici și prosperi, - a subliniat președintele american. Parteneri care își respectă vecinii și țin sub control propriul destin. Aștept cu nerăbdare posibilitatea de a vedea progrese mari, care să fie atinse de poporul din Kazahstan. Noi ne dorim ca Republica Kazahstan să aibă un viitor suveran prosper, la fel cum le dorim tuturor popoarelor iubitoare de pace.
Unul dintre principalele rezultate ale întâlnirii dintre Nazarbaev și Trump a fost semnarea Acordului privind extinderea parteneriatului strategic.
Mai mulți analiști politici consideră că vizita liderului kazah în SUA înseamnă și executarea unei misiuni de menținere a păcii. O bună parte a reuniunii bilaterale a fost dedicată discuțiilor privind soluționarea conflictului din Afganistan, dar și problemei Coreei de Nord.
Problema Coreei de Nord poate fi rezolvată numai în cooperare cu SUA, China și Rusia, adeclarat președintele Kazahstanului. În acest sens, noi, vecinii, desigur că suntem preocupați de relațiile politice dintre SUA și Rusia, care au ajuns „la zero”.
Vorbind despre parteneriatul strategic în sfera economică, cei doi lideri a precizat că intenționează să se consulte și cu privire la problema sancțiunilor, pentru ca să fie evitate careva consecințe nedorite pentru economia Kazahstanului. Dacă luăm în considerare rolul de mare mediator al Kazahstanului, jucat în urmă cu doi ani în reconcilierea dintre Rusia și Turcia, atunci teza principală a liderului kazah a fost: „mai întâi economia, iar ulterior – politica”. Astfel de declarații reprezintă ocazii bune de a reflecta serios.
Contractul? Este contractul
Din punct de vedere economic, vizita lui Nazarbaiev în SUA poate fi considerată de mare succes. În urma acestei vizite, Kazahstan a încheiat peste 20 de contracte cu marile companii americane. Valoarea acestor contracte constituie mai mult de 7 miliarde de dolari. Acordurile vizează diverse industrii - de la conexiunile în aviație și calea ferată, la energie, agricultură și spațiu (cosmos).
Vizita liderului kazah în SUA a fost apreciată și de experții străini. În acest sens, directorul Centrului de politică externă a Fundației „Patrimoniu”, Luc Koffi, a declarat că, după această vizită a lui Nazarbaev, relațiile dintre Kazahstan și Statele Unite ale Americii sunt în plină ascensiune și au atins un nou nivel.
Kazahstan este un partener important al SUA în Asia Centrală - a declarat Koffi. Avem o mulțime de experiențe comune, precum și suficiente posibilități generale. Sper că această vizită va fi un prim pas în vederea unei relații pe termen lung între SUA și Kazahstan ... Kazahstan a propus, în ultima perioadă, o mulțime de inițiative diplomatice. Și este foarte corectă această abordare. De exemplu, nu pot trece neobservate discuțiile de la Astana (în problema Siriei. AUT), care nu au înșelat așteptările noastre.
Directorul Centrului Internațional de Studii Strategice, Daniel Runde, este convins că Statele Unite ar trebui să intensifice legăturile comerciale și economice cu Kazahstan și să-și crească investițiile în această țară.
Noi știm că autoritățile kazahe consideră că anume aceste aspecte sunt prioritare, a spus acesta. Trebuie să remarc faptul că în Kazahstan s-a format o societate modernă. Aș spune chiar că aceasta este una dintre națiunile cele mai educate, sănătoase și bogate ale lumii .... Vizita președintelui Nursultan Nazarbaev are ca scop consolidarea relațiilor bilaterale.
Încrederea în bombe
Dar, desigur, ar trebui să vorbim și despre raportul prezentat de Nursultan Nazarbaev de la tribuna Consiliului de Securitate al ONU, la tema: „Neproliferarea Armelor de Distrugere în Masă: măsuri de consolidare a încrederii”. Kazahstanul, de fapt, este un stat-exemplu, care a demonstrat că dezarmarea voluntară este posibilă.
Într-un sfert de veac de când face parte din sistemul ONU, țara mea, care deținea cel de-al patrulea arsenal nuclear din lume, a devenit un stat-lider în ceea ce privește non-proliferarea globală a armelor de distrugere în masă, a amintit Nazarbaev. Am închis unul dintre cele mai mari poligoane de teste nucleare din lume, situat la Semipalatinsk.
Astăzi Kazahstanul este parte a tuturor tratatelor internaționale fundamentale în domeniul siguranței nucleare și și-a întărit juridic statutul de țară non-nucleară.
Noi am creat și consolidat independența țării noastre, am obținut un prestigiu internațional imens, odată cu renunțarea la armele nucleare și am primit garanții de neagresiune din partea puterilor nucleare, a declarat președintele Kazahstanului. Facem apel și la alter țări să urmeze exemplul nostru. Noi am îndemnat anterior Iranul să procedeze ca noi, iar acum îndemnăm Coreea de Nord să facă asta.
În opinia lui Nazarbaev, principalul scut pentru țara sa este încrederea comunității internaționale. Creșterea producției armelor de distrugere în masă doar crește riscul răspândirii acestora în rândurile forțelor distructive.
Cadrul legal existent privind securitatea nucleară nu a putut împiedica extinderea puterilor din clubului nuclear al secolului XX, a declarat liderul Kazahstanului. Eu cred că e nevoie de a consolida regimul de neproliferare, bazat pe Tratatul privind neproliferare a armelor nucleare. Acest tratat necesită schimbări profunde și noi decizii politice multilaterale.
În acest scop, președintele Kazahstanului a propus următoarele: de a complica retragerea din Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare; de a elabora o rezoluție specială a Consiliului de Securitate al ONU, care să definească consecințe clare pentru țările care încalcă Acordul, inclusiv punerea în aplicare a sancțiunilor.
Este necesar de a dezvolta un mecanism lucrativ real pentru aplicarea unor măsuri stricte împotriva achiziționării și proliferării armelor de distrugere în masă, a rezumat Nazarbaev. Astfel de acorduri multilaterale ar trebui să fie aprobate prin rezoluții separate ale Consiliului de Securitate al ONU.
În primul rând, s-a propus dezvoltarea unui sistem juridic obligatoriu de garanții din partea puterilor nucleare, pentru statele care renunță voluntar de la armele nucleare, precum și pentru țările care nu dețin arme nucleare. Potrivit președintelui Kazahstanului, ar trebuie să se renunțe, de asemenea, la unificarea țărilor în blocuri militare, o măsură foarte populară în secolul trecut.
Comunitatea internațională este singur organism, care este puternic prin diversitate, a punctat Nazarbaev. Ea poate supraviețui și prospera doar dacă va exista un echilibru și o armonie între națiuni care populează planeta noastră. De aceea, trebuie să ne unim forțele pentru a asigura o lume mai sigură și o ordine mondială în baza supremației legii. Sunt convins că încrederea, voința și inteligența comunității internaționale, dar și acțiunile colective, nu vor permite ca planeta noastră să alunece în abisul unei catastrofe globale, a conchis președintele Kazahstanului.
Din presa internațională









































































