14:07:33 14.07.2020
 
Stiri

VIDEO // DOLIU NAȚIONAL: 6 iulie, 70 de ani de la cel mai mare val al DEPORTĂRILOR staliniste din Basarabia. „Nu există familie în republica noastră care nu a fost atinsă de această dramă”

Social 06.07.2019 12:15 Vizualizări1283 Autor: Ziarul National
VIDEO // DOLIU NAȚIONAL: 6 iulie, 70 de ani de la cel mai mare val al DEPORTĂRILOR staliniste din Basarabia. „Nu există familie în republica noastră care nu a fost atinsă de această dramă”


Supraviețuitori ai deportărilor staliniste din Basarabia, rude ale celor duși în Siberia, dar și membrii Guvernului sau deputați au mers astăzi la Gara din Chișinău pentru a comemora victimele acestei orori, în ziua când se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor din stânga Prutului.

Decapitând elita din Basarabia, în noaptea spre 6 iulie 1949 erau ridicate peste 11 mii de familii sau peste 35 de mii de persoane și duse pe pământuri străine. Cei 9 864 de bărbaţi, 14 033 de femei şi 11 889 de copii erau condiserați fie „chiaburi”, fie au fost acuzați de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

Participanții la evenimentul organizat la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării au ținut astăzi un minut de reculegere în memoria victimelor încărcate acum 70 de ani în vagoane pentru vite și duse în Siberia sau Kazahstan și au asistat la o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți.

Valentina Sturza, președinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, a povestit propria experiență despre cum a fost ridicată în acea noapte împreună cu părinții, tatăl său fiind primar într-un sat din R. Moldova.

CITIȚI și DEPORTĂRI // Durerea Valentinei Sturza, INTERZISĂ astăzi la Piatra comemorativă de la Gară: „Probabil și astăzi suntem considerați dușmani ai poporului”


„N-au cruțat pe nimeni. Au luat bătrâni cu targa, care erau bolnavi la pat. Au luat femei gravide, copii fără părinți, au luat invalizi de toate categoriile. Și pe toți i-au dus în Siberia de gheață și în pustiul Kazahstanului. În drum le dădeau niște pește sărat, niște terci, dar apă cât mai puțină. Ajunși acolo, au început să-și sape bordeie, în care au trăit toată iarna. Acolo erau de la 30 până la 50 grade de frig”, a povestit Valentina Sturza.

Împrăcată în ie, prim-ministrul Maia Sandu a declarat, după ce a depus flori la „Trenul Durerii”, că trauma familiilor deportate este „trauma întregului nostru popor” și este important ca acești oameni să nu fie uitați.„Dumneavoastră, cei care ați stat drepți, cu demnitate în fața nedreptăților sunteți un model pentru noi, de rezistență și curaj și, mai ales, de omenie. (...) Oamenii deportați reprezentau elita poporului nostru și, în ciuda circumstanțelor tragice, aceștia și-au păstrat demnitatea și valorile morale, care au fost transmise mai departe copiilor. Trebuie să fim mândri de puterea părinților și bunicilor noștri care au rămas piloni ai omeniei, corectitudinii, cumsecădeniei și au reușit, chiar dacă au trăit în condiții inumane, să transmită aceste convingeri și comportamente urmașilor lor. Nu există familie în republica noastră care nu a fost atinsă de această dramă”, a amintit Maia Sandu.

Menționăm că 6 iulie este declarată zi de doliu național în R. Moldova. În această zi, drapelul de stat de pe instituțiile publice este coborât în bernă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md