17:23:58 25.09.2022
Stiri

VIDEO // Asociațiile de proprietari vor putea accesa fonduri europene pentru a îmbunătăți eficiența energetică a blocurilor: Deputatul PAS, Vitalie Jacot, explică ce prevede exact noua lege cu privire la CONDOMINIU

Actualitate 08.07.2022 14:27 Vizualizări1440 Autor: Ziarul National
VIDEO // Asociațiile de proprietari vor putea accesa fonduri europene pentru a îmbunătăți eficiența energetică a blocurilor: Deputatul PAS, Vitalie Jacot, explică ce prevede exact noua lege cu privire la CONDOMINIU


Parlamentul a aprobat joi o nouă Lege a condominiului, inițiativă elaborată de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Noua lege se va aplica în cazul tuturor condominiilor, indiferent de destinația locativă ori nelocativă a construcției ori a unităților în condominiu, cu excepțiile stabilite prin lege.

Astfel, noile regmelentări prevăd creșterea gradului de implicare a locatarilor în administrarea complexului locativ și în procesul de luare a deciziilor, sporirea transparenței, inclusiv prin utilizarea platformei electronice de informații, crearea unui fond special de reparație capitală etc.

Potrivit deputatului PAS, Vitalie Jacot, prin noua lege locatarii vor fi protejați de plăți nejustificate și vor putea crea mai ușor asociații de proprietari din condominiu. Totodată, după adoptare, blocurile vor putea accesa fonduri europene în valoare de 1,5 miliarde de lei pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor.

„Este o lege care a preluat cele mai bune practici din țările din regiune. Ne-am condus riguros de dreptul internațional, de legislațiile țărilor ca Italia, Estonia, Franța, Belgia, care au o bogată cultură în teoria administrării locuințelor”, afirmă Vitalie Jacot.Principalele prevederi:

*Locatarii vor putea vota prin corespondență în procesul de luare a deciziilor

*Se interzice expres pretinderea de la proprietar a oricărei plăți care nu corespund cerințelor legale;

*Proprietarul va avea dreptul să ceară corectarea oricărei facturi, să refuze plata sumelor ilegale și să ceară rambursarea lor/luarea în cont pentru următoarele luni;

*Proprietarii de apartamente nu vor avea dreptul să facă intervenții sau lucrări la fațadă, inclusiv la decorul arhitectural al clădirii. Cei care nu respectă legea vor amendați cu sume între 50 și 300 de lei pentru fiecare zi cât durează încălcarea.

*Sunt reglementate detaliat serviciile (energie termică, apă, canalizare, salubrizare etc.) intermediate de asociație, după principiul că asociația nu furnizează serviciile și nu garantează plățile (doar încheie contracte de prestare a serviciilor);

*Sunt prevăzute înlesniri financiare pentru persoanele social-vulnerabile;

*Asociația de locatari va putea folosi o platformă online e-Condominiu, unde vor fi stocate toate informațiile relevante și prin care locatarii vor putea vota de la distanță.

*Se stabilește clar modul de organizare a proprietarilor în cadrul unei asociații care include mai multe blocuri.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md