04:02:21 18.07.2025
Stiri

VIDEO // Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova - UE cere o unitate specială dedicată Chișinăului la Bruxelles pentru o conlucrare mai strânsă între UE și R. Moldova

Actualitate 23.03.2023 10:01 Vizualizări961
VIDEO // Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova - UE cere o unitate specială dedicată Chișinăului la Bruxelles pentru o conlucrare mai strânsă între UE și R. Moldova Facebook // Siegfried Mureșan

Comisia Europeană ar putea să creeze în Direcția generală Vecinătate și Negocieri de Extindere o unitate specială dedicată Republicii Moldova care să reflecte noul statut de țară-candidat la aderare și să fortifice relațiile dintre Chișinău și Bruxelles.

Solicitarea a fost făcută de către europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri la Bruxelles.

„Comisia Europeană a creat Direcția generală pentru vecinătate pentru Ucraina. O structură separată la fel de ambițioasă trebuie creată și pentru Republica Moldova, pentru a reflecta noul statut de stat-candidat și relația mai strânsă cu Uniunea Europeană a acestei republici”, a spus Siegfried Mureșan înaintea celei de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE) se va desfășura joi, 23 martie, la Parlamentul European.

Europarlamentarul a punctat că Republica Moldova și Uniunea Europeană conlucrează „mai strâns decât oricând”, și-a exprimat în mod clar interesul de a se alătura Uniunii Europene și „avem obligația de a oferi tot sprijinul”.

„Vom propune ca din partea Comisiei Europene să se acorde pentru R. Moldova mai mult sprijin pentru implementarea reformelor importante pe care le pune în aplicare Guvernul moldovean. Imediat ce sunt implementate aceste reforme, trebuie să dăm R. Moldova perspectiva pașilor următori, care ar trebui să fie începerea cât de curând a negocierilor de aderare imediat ce vor fi îndeplinite cele nouă recomandări propuse Guvernului moldovean de către Comisia Europeană anul trecut. Vom lucra la perspectivele europene. Doi: sancțiuni pentru oligarhii moldoveni care destabilizează situația în R. Moldova. Cunoaștem foarte bine că în trecut au existat tentative de capturare a statului moldovean, de a influența deciziile politice, mediul de afaceri și presa liberă, independența presei. Acele persoane implicate în acte de corupție, în spălare de bani au încercat în trecut să slăbească statul moldovean și acum încearcă să provoace destabilizări, un risc pentru poporul moldovean și pentru UE. (...)

În calitate de deputat responsabil pentru asistența macrofinanciară din cadrul Comisiei de bugete a Parlamentului European marți, săptămâna viitoare, voi propune poziția legislativă a Parlamentului în ceea ce privește acordarea a 145 de milioane de euro ca asistența macrofinanciară către Republica Moldova. Aceasta a fost propunerea Comisiei Europene, dar în câteva săptămâni trebuie adoptată în Parlamentul European. Ne dorim să adoptăm rapid, până în luna mai anul curent, pentru ca această sumă să ajungă în Republica Moldova pe parcursul acestui an, când este necesar”, a declarat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a evidențiat și importanța asigurării securității Republicii Moldova, care este și în interesul Uniunii Europene.

„Cunoaștem faptul că riscurile de securitate pentru Republica Moldova și pentru statele membre UE sunt comune. Știm, de asemenea, că pentru a trăi în siguranță și stabilitate între granițele Uniunii Europene, trebuie ca în vecinătatea noastră imediată să se afle țări stabile și sigure. Securitatea Republicii Moldova este în interesul fundamental al Uniunii Europene. Vom conlucra pentru a consolida securitatea la granița de est a UE, inclusiv în R. Moldova”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău vor implementa „la timp” cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene, inclusiv reforma justiției, „în pofida blocajelor” existente în prezent.

De asemenea, oficialul de la Chișinău a adăugat că instituțiile statului sunt „destul de puternice” pentru a preveni destabilizările urmărite de oligarhii fugari, a contracara războiul hibrid al Federației Ruse și a îmbunătăți situația economică a R. Moldova.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte