06:24:30 11.05.2025
Stiri

VIDEO // „Cișmeaua general Georgescu P. Ion”, monument dedicat Eroilor Armatei Române, reinaugurat în Parcul Valea Morilor din Chișinău

Actualitate 25.10.2021 15:34 Vizualizări1698
VIDEO // „Cișmeaua general Georgescu P. Ion”, monument dedicat Eroilor Armatei Române, reinaugurat în Parcul Valea Morilor din Chișinău

Monumentul dedicat Eroilor Armatei Române „Cișmeaua general Georgescu P. Ion” a fost reinaugurat astăzi în Parcul Valea Morilor din Chișinău.

„Cișmeaua general Georgescu P. Ion” a fost sfințită de un dobor de preoți de la Iați, Suceava și Chișinău, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Evenimentul a avut loc de Ziua Armatei Române.

Pentru prima dată, Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion” a fost ridicat în anul 1937, la 20 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești, de către generalul Ion Pavel Georgescu. Distrus în timpul regimului comunist, acest monument a fost refăcut în totalitate pe baza fotografiilor și mărturiilor din ziarele vremii. Primul monument conținea o placă pe care erau scrise următoarele:

1937

LA 20 ANI DUPĂ BIRUINȚELE

ARMATELOR ROMÂNE ASUPRA

GERMANILOR – LA MĂRĂȘTI ȘI

MĂRĂȘEȘTI – AM ADUNAT

ISVOARELE DE SUB ACEST

DEAL ȘI S-A CLĂDIT

CIUȘMEAUA

În momentul inaugurării, pe 21 noiembrie 1937, generalul P. Ion Georgescu, om de cultură și admirator al lui Eminescu, a amintit semnificațiile profunde ale acestui monument:

„Am făcut acest monument după 20 de ani de la victoria de la Mărăști și Mărășești și am chemat aici toate sufletele acelora ce s-au sacrificat, care au luptat și luptă pentru înălțarea neamului. L-am făcut în [formă de] cruce. Crucea e sus, căci pe ea stă crucificatul Iisus. Prin sacrificiu și muncă am ridicat aici altar. Din credință am făcut-o, nu din ambiție. Din toate părțile e materialul. Piatra e din Putna, lemnul e din Ardeal, varul din Muntenia, nisipul din Basarabia. Înfrățirea acestor elemente a dat monumentul cu frumusețea lui. Așa români de pretutindeni uniți vor face gloria țării Românești. Este o pildă că unirea e puterea”.

În prezent, pe monument sunt Stema Regală a României, alături de basorelieful Maicii Domnului cu pruncul Iisus Hristos în brațe și cele trei cruci, care au fost realizate de sculptorul Iurii Terehov, dar și alte inscripții. Acest proiect a fost posibil datorită mai multor sponsori printre care Secretariatul General al Guvernului Român, care a finanțat proiectul, dar și Constantin Popa, Adrian Boldurescu, Dumitru Șlapac, care au sprijinit inițiativa acestui proiect.

Acest monument, refăcut la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi, în colaborare cu ASCOR Iași, la 80 de ani după eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei de către Armata Română, comemorează și victimele regimului stalinist, români care au fost uciși în Chișinău în anul 1941. Pe monument se găsesc trei plăci care amintesc numele celor uciși în 1941, în subsolul fostului Consulat al Italiei de la Chișinău, în Casa Mareșal Badoglio.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte