06:33:20 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Centenarul Sfatului Țării, la Chișinău: „Strămoșii noștri și-au făcut datoria. Cred că urmăm noi”

Știri 21.11.2017 14:00 Vizualizări3213 Autor: Ziarul National


Savanţi în domeniul cercetării istoriei din România, Rusia, Ucraina, Lituania și Republica Moldova au participat astăzi la Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării”, organizată în fostul Palat al Sfatului Ţării, actualmente blocul de studii al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău.

Evenimentul a avut loc în ziua în care s-au împlinit exact o sută de ani de la organizarea, la Chișinău, pe 21 noiembrie 1917, a ședinței legale și solemne a primului organ legislativ al populației basarabene.

Constituit în mod democratic, cu o reprezentanţă populară, Sfatul Ţării a asigurat perspectiva de dezvoltare democratică a proceselor revoluţionare în ţinut, declanşate după revoluţia rusă din februarie 1917, şi a zădărnicit tentativele de anarhizare și instaurare a terorii roșii. Evenimentul se constituie drept una dintre cele mai frumoase pagini de istorie politică scrise de oamenii politici din spațiul basarabean.

Peste câteva luni, membrii Sfatului Țării votau, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România.

Prezent la eveniment, academicianul Victor Spinei, vicepreședintele Academiei de Științe a României, a declarat că îl încearcă emoții deosebite în sala în care și-au ținut ședințele membrii Sfatului Țării, printre care se numărau și rudele sale - Chiril Spinei și Alexandru Baltaga.

Academicianul a anunțat organizarea, la anul viitor, a unui congres științific de anvergură la Iași, dedicat Unirii de la 27 martie, la care vor participa și invitați din R. Moldova: „Strămoșii noștri și-au făcut datoria. Cred că urmăm noi. Să nu uităm ce-au realizat ei în momente dramatice”.

Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Iurie Leancă, a remarcat „curajul și viziunea” membrilor Sfatului Țării care au realizat idealul românilor basarabeni, dar a ținut să accentueze „situația precară” a sediului istoric în care s-a votat Unirea.

„Fisuri nu sunt numai în această clădire istorică, dar și în viața politică, în societatea noastră destul de caragializată, dar și în istorie”, a răspuns academicianul Mihai Cimpoi.

Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării” a fost organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Academia Română, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul „A. D. Xenopol” – Filiala Iași a Academiei Române, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău şi alte instituții partenere.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md