Victor Munteanu: „Cele întâmplate joi sunt o demonstraţie de forţă, un show care să lovească în plex orgoliul lui Filat”


Victor Munteanu, directorul programului de drept al Fundației Soros-Moldova, consideră că evenimentele de joi din Parlament nu sunt altceva decât un spectacol de umilire publică şi de „şters pe jos” cu Vlad Filat.
„Orice om în ţara aceasta are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, este un principiu inviolabil. Şi cred că tocmai ceea ce s-a întâmplat în privinţa lui Filat a fost o încălcare indirectă a acestei prezumpții de nevinovăţie. De ce? Pentru că, aşa cum au derulat evenimentele şi ce a urmat imediat după reţinerea lui, cum a fost reţinut, cum a reacţionat gloata, cum a reacționat personal domnul Usatîi care era afară, după cum s-au întâmplat evenimentele la domiciliul domnului Filat, după cum au avut loc percheziţiile la sediul PLDM, puse toate cap-coadă, din punctul meu de vedere, este o demonstraţie de forţă, un fel de show care vine să lovească în plex orgoliul domnului Filat. Toată regia a avut un singur scop, nu direct de a-i încălca dreptul la prezumţia nevinovăţiei, ci scopul a fost să „şteargă pe jos” cu el şi să-l „desfigureze”, lovindu-l în plex, lovind în propriul orgoliu”, constată Munteanu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Analistul observă că Vlad Filat a fost prezentat opiniei publice drept un hoț, asta deși nicio instanță de judecată nu a decis asta, nu a fost adusă la cunoştinţă nicio ordonanţă de punere sub învinuire, nu a fost eliberată ordonanţă de reţinere măcar. A fost doar votată ridicarea imunităţii, ceea ce nu însemna deloc şi automat că va veni CNA să-l ridice din sală.
„M-am trezit a doua zi cu un gust foarte amar. Este aceasta manifestare a luptei cu marea corupţie? Este aceasta la ceea ce ne aşteptam noi?””, se întreabă Munteanu, observând că dintr-o sută la sută parlamentari prezenţi la ședință, sută la sută au votat „pentru” lipsirea de imunitate a lui Vlad Filat, cu excepția deputaților PLDM.
„Să fi fost toţi atât de tare convinşi imediat de discursul de cinci minute al procurorului general? Cum a putut să se întâmple asta? Şi nu este măcar o abţinere? De obicei, lucrurile când se întâmplă şi într-un colegiu penal, la o instanţă de judecată, și acolo există opinii, de fiecare dată există opinii separate, când lucrurile nu sunt foarte clare”, afirmă directorul programului de drept de la Soros.
Potrivit lui, dacă pui toate elementele împreună, se creează un alt tablou, un tablou al unor aranjamente obscure, făcute pentru public, pregătite din timp, inclusiv cu participarea lui Usatîi.







































































