18:29:07 29.11.2023
Stiri

Vicepremierul Popescu, o nouă vizită la Bruxelles împreună cu o delegație de la Chișinău, pentru a discuta despre „următorii pași în procesul de aderare la UE”

Actualitate 20.11.2023 11:18 Vizualizări654 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Popescu, o nouă vizită la Bruxelles împreună cu o delegație de la Chișinău, pentru a discuta despre „următorii pași în procesul de aderare la UE”


O delegație de la Chișinău, constituită din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Cancelariei de Stat și Ministerului Finanțelor efectuează, în perioada 20 - 21 noiembrie curent, o vizită la Bruxelles pentru a discuta „următorii pași în procesul de aderare la UE”.

MAEIE precizează că echipa de la Chișinău este condusă de vicepremierul Nicu Popescu.

La Bruxelles, ministrul de Externe va avea întrevederi cu Gert-Jan Koopmna, directorul general pentru Vecinătate și Extindere al UE, dar și cu alți oficiali europeni.

Amintim vă, pe 8 noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să inițieze cu R. Moldova negocierile de aderare la UE.

Ulterior, Nicu Popescu a anunțat că R. Moldova a îndeplinit 94% din măsurile preconizate pentru atingerea implementării integrale a celor nouă recomandări, făcute de Comisia Europeană în iunie 2022, la acordarea statutului de candidată pentru aderarea la UE.

„Pe 8 noiembrie, UE a constatat că R. Moldova a îndeplinit integral șase din nouă recomandări, iar celelalte trei sunt aproape îndeplinite. Acest lucru înseamnă - și aici voi cita o cifră comunicată de Comisia Europeană – pe cele nouă recomandări, R. Moldova a îndeplinit 94% din măsurile preconizate pentru atingerea implementării integrale a celor nouă recomandări. Au mai rămas anumite măsuri... În discuțiile noastre cu Comisia Europeană și pentru etapa imediat următoare, pentru pregătirea republicii de lansarea negocierilor de aderare la UE, sunt menționate trei măsuri-cheie. Prima măsură este progresul continuu și asigurarea unui proces transparent și meritocratic în numirea membrilor care au trecut evaluarea, așa-numitul vetting, la Curtea Supremă de Justiție, în organele de autoguvernare judiciară și de procuratură, inclusiv în procesul de numire a procurorului general. A doua măsură ține de alocarea resurselor necesare Procuraturii Anticorupție a R. Moldova și a treia măsură se referă la dezoligarhizare, inclusiv prin intermediul unor reglementări relevante în ceea ce ține de plățile în numerar în fluxurile financiare”, a enumerat Nicu Popescu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md