Vicepremierul Nicu Popescu, după ce Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la UE pentru R. Moldova și Ucraina: „O decizie care ne va ancora în cel mai longeviv proiect al păcii, prosperității și democrației”


Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene cataloghează drept „istorică” ziua de vineri, 17 iunie, pentru parcursul R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană, după ce Colegiul Comisiei Europene a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni state membre ale UE.
„Salut faptul că în Opinia formulată și anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE acordarea pentru republica noastră a statutului de candidat pentru aderare pe baza înțelegerii că Republica Moldova va întreprinde eforturi adiționale într-o serie de domenii-cheie precum reforma justiției, combaterea corupției și administrația publică”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.
Șeful diplomației de la Chișinău susține că decizia Comisiei Europene reprezintă următorul pas pentru apropierea ireversibilă a R. Moldova de marea familie europeană.
CITIȚI și OFICIAL: Comisia Europeană propune acordarea statutului de țări candidate la UE pentru Ucraina și R. Moldova
„Împreună cu echipa de la Președinție, Guvern și Parlament suntem determinați să dinamizăm reformele așteptate de cetățenii noștri. Conștientizăm că acest proces va fi unul complex dar orientat spre un obiectiv clar – dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova și obținerea statutului de membru al UE.
Republica Moldova aparține Uniunii Europene – este proiectul nostru de țară. Suntem o țară europeană, limba noastră, limba română este o limbă oficială a Uniunii, avem o istorie europeană, cu un sistem politic democratic european”, afirmă Nicu Popescu.
Oficialul de la Chișinău contează pe faptul că, la Consiliul European în cadrul reuniunii din 23 – 24 iunie, statele membre vor sprijini recomandarea Comisiei Europene, „o decizie care ne va ancora la cel mai longeviv proiect al păcii, prosperității și democrației pe continentul european”.









































































