16:09:48 21.02.2024
Stiri

Vicepremierul Nicu Popescu a cerut, la Consiliul ministrilor de Externe ai OSCE, retragerea forțelor militare ruse aflate ilegal în Transnistria: „Continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea R. Moldova”

Actualitate 02.12.2022 11:47 Vizualizări1459 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Nicu Popescu a cerut, la Consiliul ministrilor de Externe ai OSCE, retragerea forțelor militare ruse aflate ilegal în Transnistria: „Continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea R. Moldova”


R. Moldova solicită repetat retragerea trupelor ruse care staționează ilegal în R. Moldova și se declară hotărâtă să soluționeze conflictul transnistrean „exclusiv prin dialog și mijloace pașnice”, bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional.

Declarațiile au fost făcute de către vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul celui de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care are loc la Łódź, Polonia.

„Am reiterat în intervenția mea că prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, cu Rezoluția 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Națiunilor Unite este imperativă”, a declarat vicepremierul Popescu.

De asemenea, oficialul de la Chișinău le-a spus omologilor din 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale că autoritățile sunt „profund îngrijorate” de încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Nicu Popescu s-a mai referit, în discursul său, la consecințele dramatice ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și impactul pentru R. Moldova în plan energetic și socio-economic.

„Am reafirmat că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei amenință pacea, securitatea și prosperitatea în Europa, fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a Actului final de la Helsinki și a Cartei ONU. Republica noastră este solidară cu Ucraina în lupta acesteia pentru libertate. Rămânem fermi în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute pe plan internațional. Vom continua să asigurăm suport celor peste 80 000 de refugiați ucraineni care locuiesc în Republica Moldova și vom oferi asistența umanitară necesară”, a punctat șeful diplomației de la Chișinău.

Potrivit lui Popescu, în ciuda multiplelor provocări, autoritățile R. Moldova rămân ferme pe drumul ireversibil către Uniunea Europeană.

„R. Moldova este și va rămâne parte a lumii libere. Anul acesta am devenit țară candidată la UE. Continuăm să avansăm în drumul reformelor în sistemul de justiție, combatere a corupției, investim în surse regenerabile, ne modernizăm economia. Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim în plan bilateral și prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de România, Franța și Germania”, a mai afirmat ministrul de Externe de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md