Vești IMPORTANTE pentru posesorii de TROTINETE electrice. Au intrat în vigoare noile modificări ale REGULAMENTULUI circulației rutiere în privința acestor mijloace de transport. Interdicțiile de care trebuie să ții cont pentru a nu fi AMENDAT


Posesorii de trotinete electrice nu vor mai avea dreptul să circule pe trotuare, în zonele pietonale, pe aleile din parcuri și prin grădinile publice, potrivit noilor modificări ale Regulamentului circulației rutiere.
Potrivit avocatului Ion Cobîșenco, noile reguli au intrat în vigoare pe 23 octombrie curent.
Astfel, în Regulamentul circulației rutiere a apărut pentru prima dată noțiunea de „trotinetă electrică” – vehicul individual cu una, două sau trei roți, cu ghidon (sau fără), echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă nu depășește 500W.
Trotinetele electrice vor putea circula doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoare de drum, cu respectarea cumulativă a următoarelor cerințe:
a). persoana care conduce a împlinit vârsta de 16 ani;
b). viteza maximă admisă pe tronsonul respectiv de drum este de 50 km/h.
Trotinetele electrice pot să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a părții carosabile, un interval nu mai mare de 1 metru, fiind îmbrăcați pe timp de noapte, în condiții de vizibilitate redusă, fie cu vestă de protecție reflectorizantă, fie cu îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante.
Trotinetele electrice trebuie să fie dotate cu far de iluminare și semnal sonor, iar dimensiunile de gabarit ale trotinetei electrice trebuie să nu depășească în lungime – 2 metri; în lățime – 0,7 metri; în înălțime – 1,4 metri; masa proprie – 55 kg.
Conducătorilor de trotinete electrice li se interzice: să circule pe partea carosabilă drumului, în cazul în care în direcția de deplasare există o pistă pentru bicicliști; utilizarea telefonului mobil și/sau a căștilor audio în timpul deplasării pe trotinetă electrică; să conducă trotineta electrică fiind în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau a altor substanțe contraindicate; să circule pe trotuare, în zonele pietonale, pe aleile din parcuri și prin grădinile publice (cu excepția copiilor care se deplasează pe biciclete sub supravegherea celor adulți).













































































