20:15:18 24.02.2021
 
Stiri

Veste bună pentru cetățenii R. Moldova care vor să meargă în România – NU vor mai fi obligați să stea în carantină

Actualitate 19.01.2021 15:59 Vizualizări1578 Autor: Ziarul National
Veste bună pentru cetățenii R. Moldova care vor să meargă în România – NU vor mai fi obligați să stea în carantină


Cetățenii R. Moldova nu vor mai fi obligați să stea în carantină atunci când merg în România, după ce autoritățile de la București au aprobat ieri noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat din care R. Moldova a fost eliminată. Lista intră în vigoare începând cu data de 19 ianuarie 2021, ora 18:00.

Ambasada României în R. Moldova amintește că, începând cu data de 13 ianuarie 2021, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României.

Vedeți mai jos cum pot călători cetățenii R. Moldova peste Prut:

1. Cetățenii români care se află pe teritoriul R. Moldova (inclusiv persoanele cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română)

 • Vi se permite intrarea în România, cu exceptare de la carantină. Pentru a fi exceptați de la măsura carantinei, trebuie să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone / țări cu risc epidemiologic ridicat.

 • 2. Cetățenii străini care se află pe teritoriul R. Moldova

 • Eliminarea R. Moldova din Lista țărilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condițiile de intrare în România.
 • Vi se permite intrarea în România doar dacă vă încadrați în excepțiile prevăzute de legislația în vigoare.

 • 3. Tranzitul

 • Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei.
 • Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificatși esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.).
 • Tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens (informații concrete vor fi oferite de către Poliția de Frontieră).

 • 4. Excepția de la măsura carantinei:

 • Veți fi exceptați de la carantină dacă veniți din Republica Moldova, cu condiția ca, înaintea sosirii în România, să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone / țări cu risc epidemiologic ridicat.
 • Dacă în ultimele 14 zile v-ați aflat pe teritoriul uneia sau mai multor țări din Lista țărilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, puteți fi exceptați, și în acest caz, de la măsura carantinei, cu condiția săvă încadrați în excepțiile prevăzute de legislație.
 • Se aplică și persoanelor care sosesc în România din țările/ zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.Testele trebuie efectuate de către laboratoare autorizate, iar rezultatele să conțină datele de identificare ale dvs.
 • Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică - în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative, cu prezentarea testului COVID-19, realizat în condițiile de mai sus. Suspendarea se dispune prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică teritorială.
 • Ca element de noutate, sunt exceptate de la măsura carantinei acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de-a doua doză, cu condiția să fi trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de-a doua doze, se face prin documentul emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau străinătate.
 • Prietenii tăi merită să știe ASTA!

  Stiri relevante
  Top stiri

  Comentarii
  României îi pasă
  Descoperă
  Punct de vedere NAȚIONAL
  23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

  22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

  19.02.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul minoritar a...

  Meteo in Moldova
  Horoscop
  Vezi horoscopul tău pentru astăzi
  Capricorn
  Vărsător
  Pești
  Berbec
  Taur
  Gemeni
  Rac
  Leu
  Fecioară
  Balanță
  Scorpion
  Săgetător
  Promo
  Abonament
  Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
  Recomandat
  Sondaj
  Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
  Prietenii noștri

  Widget cu noutăți la tine pe site

  Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

  Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md