01:25:31 28.05.2020
 
Stiri

VIDEO // Veste BUNĂ pentru basarabenii care lucrează în România: Vechimea lor în muncă este perfect valabilă și trebuie să producă efecte

Moldovenii în lume 11.04.2019 10:19 Vizualizări2824 Autor: Ziarul National
VIDEO // Veste BUNĂ pentru basarabenii care lucrează în România: Vechimea lor în muncă este perfect valabilă și trebuie să producă efecte


Ministerul Muncii și Justiției Sociale din România anunță că vechimea în muncă a prestațiilor din Republica Moldova, în cazul persoanelor care și-au redobândit cetățenia română, s-au stabilit legal în România și sunt active în câmpul muncii, este perfect legală.

Răspunsul i-a fost oferit preşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatului Constantin Codreanu.

Codreanu a constatat o practică anormală și discriminatorie, care generează nemulţumire în rândul a mii de români din Republica Moldova care și-au redobândit cetățenia României şi muncesc peste Prut. Angajatorii din România, fie autorități publice sau instituții private iau în calcul, în cazul acestor români, doar vechimea în muncă din ţară și nu consideră vechime în muncă prestațiile din Republica Moldova, chiar dacă aceştia au prezentat confirmări oficiale emise de autoritatea competentă din Republica Moldova (Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova).

În multe domenii de activitate, vechimea în muncă și vechimea în meserie sau în specialitate este o condiție pentru angajarea în anumite funcții și se ia în calcul la stabilirea salariului și a sporurilor. Neluarea în calcul a acestora are consecințe defavorabile pentru românii din Republica Moldova.

În răspunsul ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius-Constantin Budăi, la interpelarea parlamentară, se arată că perioadele de activitate desfășurate în Republica Moldova în baza unui contract de muncă constituie vechime în muncă, în funcție de care se calculează suportul de vechime și alte drepturi ce decurg din aceasta, precizând că în domeniul muncii și securității sociale România și Republica Moldova își recunosc reciproc toate actele, documentele sau certificatele de orice fel, așa cum au fost eliberate de autoritățile emitente, fiind scutite de cerința legalizării.

„Actualul cadru juridic bilateral al României cu Republica Moldova este suficient pentru considerarea ca vechime în muncă a prestațiilor din Republica Moldova în cazul persoanelor care și-au redobândit cetățenia română, s-au stabilit legal în România și sunt active în câmpul muncii din țara noastră”, a transmis Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Potrivit acestor precizări oficiale, toți basarabenii care și-au restabilit cetățenia română și sunt angajați în România trebuie tratați identic de către angajatori, luându-li-se în considerație, fără nicio discriminare, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate, precum și calculându-li-se sporurile salariale pentru vechime în muncă, asemenea celorlalți cetățeni români.

„Fac apel către toți angajatorii din România să țină cont de poziția oficială a Ministerului Muncii și Justiției Sociale și să considere drept vechime în muncă prestațiile din Republica Moldova, calculându-le sporurile salariale aferente. De asemenea, fac apel către toți cetățenii români, aflați în situații de felul celor descrise mai sus, să ne sesizeze la Parlament dacă angajatorii din România refuză să le considere vechimea în muncă, iar în caz de persistență în refuz, să sesizeze, după caz, Oficiul Național pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale sau instanțele de judecată.

Vechimea în muncă, în meserie și în specialitate a basarabenilor angajați în România, este perfect valabilă și trebuie să producă efecte. Angajatorii care neglijează acest fapt trebuie sancționați. România este țara tuturor românilor și nimeni nu trebuie discriminat pe criteriul provenienței sale din județele de răsărit ale României anexate în 1940 de către fosta Uniune Sovietică!”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Polilogu 14.04.2019 17:33

Absolut NORMAL, LOGIC și JUSTIȚIAR ! Un mare succes pentru deputatul CONSTANTIN CODREANU !! FELICITARI DEOSEBITE !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md