13:26:44 26.04.2024
Stiri

VERIDICA: Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău

Actualitate 21.10.2021 14:10 Vizualizări2742 Autor: Ziarul National
VERIDICA: Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău ©EPA/DUMITRU DORU


Mitropolia Moldovei este unul din instrumentele pe care Rusia le are la dispoziție pentru a-și păstra influența la Chișinău. De la sprijinirea politicienilor pro-ruși în campanii electorale la blocarea unor legi care ar apropia Moldova de Europa, Mitropolia a arătat constant că religia nu este, nici pe departe, singura sa preocupare, scrie veridica.ro.

Biserica și tolerarea violenței domestice

Pe 14 octombrie, 2021, Mitropolia Moldovei a trimis o amplă scrisoare către Parlamentul de la Chișinău în care îi cere acestuia să nu ratifice Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor. Nemulțumirea bisericii era legată de faptul că pentru cuvântul „gen”, care apare în Convenție, există o altă definiție decât cea clasică de masculin și feminin, pe care mediile clericale rusești și cele moldovenești o văd ca pe o mișcare de favorizare a curentului LGBT. În realitate, Convenția spune că gen „va însemna rolurile, comportamentele, activităţile şi atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi”.

Lăsând semantica la o parte, Republica Moldova are grave probleme la capitolul violență domestică.

Numărul cazurilor de violență în familie, sesizate și înregistrate de autorități, este în creștere de la an. Potrivit raportului statistic al IGP, consemnat în cadrului unui studiu recent al UNDP, în anul 2020 au fost înregistrate 12.970 sesizări privind cazurile de violenţă în familie, comparativ cu 11.840, în 2019, și 11.026 – în 2018.

Cu toate acestea, fețele bisericești din Republica Moldova au obstrucționat ratificarea acestui document în Parlament preț de mai bine de patru ani și jumătate după semnarea sa de către reprezentanții Chișinăului, pe 6 februarie 2017.

Poziția Mitropoliei Moldovei o reflectă pe cea a Patriarhiei Moscovei, căreia îi este subordonată ierarhic.

Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii și grupurile conservatoare ruse se opun semnării Convenției de la Istanbul. De altfel Rusia este, alături de Azerbaidjan, unul din statele Consiliului Europei care nu au semnat nici până în prezent Convenția de la Istanbul, document adoptat în 2011 (între timp din Convenție s-a retras și Turcia). Rusia este țara care nici măcar nu aplica pedepse în cazul violenței domestice. În ultimul deceniu circa 40 de inițiative legislative care reglementează violența domestică au picat la votul după prima lectură în Duma de Stat de la Moscova.

Fețe bisericești în campania electorală

Opoziția față de Convenția de la Istanbul este doar un exemplu al modului în care Mitropolia Moldovei se raliază la pozițiile Patriarhiei ruse sau chiar la cele politice ale Moscovei – știut fiind, faptul, că Patriarhia are legături strânse cu Kremlinul și își coordonează politicile cu acesta.

În campaniile electorale, unii prelați ai Mitropoliei se transformă în agenți electorali pentru partidele conservatoare și pro-rusești și sunt gata să recurgă, pentru a atinge anumite obiective, chiar și la limbaj ofensator și discriminator.

Un grup de preoți, în frunte cu episcopul de Bălți si Fălești, Marchel, îndemna enoriașii în noiembrie 2016, în plină campanie prezidențială, să nu voteze cu Maia Sandu, spunând că ea prezintă un „pericol pentru Biserică” și că ar fi „stearpă”.

„Rodul activității mele, a dumitale, trebuie să se soldeze cu un rezultat. Așa cum nu găsim rodul stăruințelor ei, am zis că e un bob sterp. Lumea zice că ea nu va închide biserici, pentru că ea se duce la biserică. Eu nu am văzut-o”, declara atunci episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, un apropiat al fostului președinte pro-rus Igor Dodon.

Câștigătorul alegerilor din 2016, Igor Dodon, a folosit intens în timpul mandatului său prezidențial cartea Bisericii și teza familiei tradiționale. Liderul socialist a încercat inclusiv politic să deschidă ușa în Republica Moldova „oligarhului lui Dumnezeu”, rusul Konstantin Malofeev.

Acesta este un apropiat al cercurilor de conducere de la Kremlin și sub pretextul sprijinirii ortodoxiei, încearcă să impulsioneze și finanțează curente religioase conservatoare în societățile occidentale. Anual, Malofeev, dar și alți lideri religioși din Europa și SUA, în special din bisericile neo-protestante, organizează „Congresul familiei”. Ediția din 2018 s-a desfășurat la Chișinău sunt patronajul lui Igor Dodon.

Citiți continuarea articolului pe veridica.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md