Veaceslav Ioniță, acuzat că ar promova „falsuri rusești”, după ce a afirmat că moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru GAZELE naturale din Europa de Sud-Est. „Aceleași narative false le promovează şi marionetele Kremlinului”


Expertul economic Veaceslav Ioniță este acuzat că ar promova „falsuri rusești”, după ce a declarat astăzi că cetățenii R. Moldova ar urma să fie deposedați de cel puțin 4,5 miliarde de lei în acest sezon de încălzire, deoarece plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din Europa de Sud-Est. Aceste acuzații au fost lansate de expertul în energetică și membru al Consiliului de Observatori de la S.A. „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat, care s-a simțit vizat în declarațiile lui Ioniță.
„Cine va răspunde pentru această delapidare similară cu jaful miliardului? Iar cel mai grav este că au dispărut toți experții din sectorul energetic. Liniște absolută. E greu să vorbești atunci când ești cu gura plină”, a arătat astăzi Veaceslav Ioniță.
„Cum să te numești proeuropean și să promovezi falsurile rusești?”, a fost replica lui Tofilat.
Expertul în domeniul energeticii este convins că Ioniță ar induce lumea în eroare, atunci când spune că moldovenii plătesc cel mai mare tarif și ar fi furați cu cel puțin 4,5 miliarde de lei.
„Am primit azi mai multe întrebări legate de o „analiză” a lui Veaceslav Ioniță despre tarifele la gaz în UE şi la noi. Să le luăm pe rând.
1. Vedeți în imagine prețurile la gaz pentru consumatorii casnici, date oficiale publicate de Eurostat pe 6 luni din 2023 (cele mai proaspete date). Prețul mediu pe UE a fost de 0,1187 EUR/MWh sau 24,89 lei/m3, inclusiv taxe. La noi tariful a fost de 29,27 de lei până în luna mai, după care s-a redus la 18,07 lei în iunie.
2. Tovarășul Ioniţă a luat ofertele de preț nereglementate (pe piața liberă) pentru decembrie și le-a comparat cu... tariful anual. Genial, e fix cum ai compara temperatura din luna decembrie cu temperatura medie pe tot anul. Dacă tovarășul Ioniţă poate aduce gaz mai ieftin în R. Moldova, licența pe 25 de ani costă 3 250 de lei, pot să-i împrumut dacă nu-i ajung bani.
Tariful se calculează la un preț mediu pe tot anul și nu ține cont de schimbările de pe bursă. Ți-ai făcut rezervă de gaz vara, când sunt cele mai bune preţuri, şi-l consumi toată iarna.
3. Ce a „uitat” să menționeze autorul este că multe țări au extracție proprie de gaz sau au plafonat prețurile la consumatorii casnici. Da, sunt ceva mai bogate ca noi, au bani, își pot permite. De pildă, în 2022 peste 800 de miliarde de euro au alocat ţările UE ca să reducă facturile la gaz şi energie.
Pe de altă parte, Ucraina a înghețat tarifele din cauza războiului, dar primește ajutor de la întreaga lume să-şi finanțeze bugetul. Ungaria a mers pe populism – a făcut subvenționare încrucișată: la cei casnici le-a pus un tarif mai mic (0,25 EUR/m3), iar diferența a pus-o pe spatele agenților economici, care achită 1,85 EUR/m3. Companiile lor au fost nevoite să majoreze prețurile la produse și servicii, iar în rezultat inflația în Ungaria a fost mai mare ca în UE.
4. Ceea ce face tovarășul Ioniţă se numeşte manipulare şi dezinformare. Şi nu-i prima dată când o face. Pur întâmplător, aceleași narative false le promovează şi marionetele Kremlinului, inclusiv Ţîrdea şi primarul Ceban, precum că R. Moldova ar cumpăra gaz mai scump prin intermediari. Din spusele lui, ar fi o schemă de miliarde”, a menționat Tofilat.
Membrul Consiliului de Observatori al S.A. „Moldovagaz” îl îndeamnă pe Ioniță să meargă la Procuratură și să facă un denunț pentru această presupusă „delapidare similară cu jaful miliardului”.
„Dacă e așa de convins, îi dau un model de plângere la Procuratură. Dar trebuie să semnezi în primul rând că porți răspundere pentru ce spui și nu ești „balabol” (gură spartă n.r.). Să vedem dacă tovarășul Ioniţă e la fel de curajos când trebuie să răspundă pentru cuvintele sale. Eu așa am procedat pe dosarul cu Dodon şi Plahotniuc”, a conchis sursa citată.













































































