Vance pledează pentru dialog direct între Kiev și Moscova, dar critică pretențiile Rusiei ca fiind exagerate


Vicepreședintele american J. D. Vance a subliniat miercuri necesitatea negocierilor directe între Ucraina și Rusia, considerând că acestea sunt singurul mod de a pune capăt conflictului.
"Noi credem că este probabil imposibil să asigurăm o mediere completă fără cel puțin câteva negocieri directe între cele două părți", a declarat Vance în cadrul unei dezbateri la Washington, organizată de Conferința Securității de la Munchen (MSC).
El a accentuat că rușii și ucrainenii ar trebui să fie de acord asupra liniilor directoare fundamentale pentru a iniția discuțiile. "Evident, Statele Unite sunt deschise să participe la aceste conversații, dar este esențial ca rușii și ucrainenii să înceapă să comunice", a adăugat el.
Vance a reiterat că "nu este prea pesimist" în legătură cu aceste negocieri și a menționat că Washingtonul a avut negocieri separate cu Kievul și Moscova privind sfârșitul războiului. Cu toate acestea, a avertizat că SUA s-ar putea retrage din proces dacă nu se fac progrese rapide.
Donald Trump a încercat să apropie relațiile cu Kremlinul după ce a preluat funcția, pledând pentru o soluționare rapidă a conflictului ce durează de peste trei ani de la invazia Ucrainei de către Rusia.
Pe 28 februarie, un moment tensionat a avut loc la Casa Albă între președintele american și liderul ucrainean Volodimir Zelenski, dar ulterior, Kievul și Washingtonul au semnat un Acord al Mineralelor, oferind Statelor Unite acces la resursele ucrainene. Kievul speră că acest acord va facilita garanții de securitate din partea Statelor Unite.
J. D. Vance a catalogat cerințele rusești drept "excesive". "Noi credem că ei cer prea mult", a declarat el.
Cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 28 aprilie, un armistițiu unilateral de trei zile, de la 8 la 10 mai. Totuși, propunerea a fost criticată dur de Kiev, având în vedere că 20% din Ucraina este ocupată de Rusia.









































































