11:10:41 29.03.2024
Stiri

Valeriu Zubco, BUN de PLATĂ? Revizuirea deciziei CSJ care a deposedat de bunuri proprietarii de la „Gemenii” și a dus la condamnarea, cu prejudicii de MILIOANE de euro, a R. Moldova la CtEDO, trebuia solicitată, în 2011, de către Procuratura Generală

Social 25.02.2020 13:47 Vizualizări2734 Autor: Ziarul National
Valeriu Zubco, BUN de PLATĂ? Revizuirea deciziei CSJ care a deposedat de bunuri proprietarii de la „Gemenii” și a dus la condamnarea, cu prejudicii de MILIOANE de euro, a R. Moldova la CtEDO, trebuia solicitată, în 2011, de către Procuratura Generală


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat R. Moldova în dosarul care vizează deposedarea unor proprietari de la „Gemenii” de acțiuni și bunuri încă încă pe 13 decembrie 2011, dar autoritățile responsabile de la Chișinău nu au depus nicio cerere de revizuire a deciziei Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 20 iulie 2005 prin care a fost casată ilegal o hotărâre judecătorească irevocabilă în favoarea reclamanților.

Experții în domeniu susțin că, dacă autoritățile responsabile din R. Moldova acționau încă atunci în acest caz și făceau dreptate proprierarilor hărțuiți de la „Gemenii”, statul nu ajungea să fie condamnat, pe 18 februarie 2020, să plătească prejudicii de 1,5 milioane de euro pentru venitul ratat în toți acești ani, să întoarcă bunuri de 2,1 milioane de euro și să achite alte 15 mii de euro în calitate de despăgubiri morale și cheltuieli de judecată.

Agentul guvernamental al R. Moldova la CtEDO, Oleg Rotari, a expediat, săptămâna trecută, un demers la Procuratura Generală, solicitând să inițieze „proceduri sau să adopte hotărâri în legătură cu încălcările constatate” în acest caz.

CITIȚI și DOC // NU cinci, dar OPT judecători s-ar face vinovați de condamnarea R. Moldova la CtEDO în dosarul „Gemenii”: Ministerul Justiției a făcut publică lista hotărârilor Înaltei Curți de la Strasbourg în cauzele moldovenești din ultimii 19 ani

„La 13 decembrie 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare „Curtea”) a pronunțat hotărârea în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06) cu privire la fondul cauzei, constatând că autoritățile naționale au încălcat dreptul reclamanților la un proces echitabil prin casarea ilegală, la 20 iulie 2005, a unei hotărâri judecătorești irevocabile în favoarea lor. De asemenea, Curtea a constatat că a avut loc și încălcarea dreptului reclamanților de proprietate prin adoptarea de decizii irevocabile, în defavoarea reclamanților, la 14 decembrie 2006 și 25 ianuarie 2007, de către Curtea Supremă de Justiție. Ea a rezervat aplicarea Articolului 41 din Convenție pentru o procedură ulterioară. Nicio cerere de revizuire în acest sens nu a fost depusă în baza prevederilor legale”, se arată în demersul agentului guvernamental.



Solicitat de Ziarul NAȚIONAL să spună cine s-ar face vinovat de faptul că nu a fost depusă nicio cerere de revizuire a deciziei din 2005, în baza căreia R. Moldova a fost condamnată la CtEDO în dosarul de milioane „Gemenii”, Oleg Rotari ne-a spus că acest lucru urmează a fi stabilit de către procurori.

„Dacă aș fi avut vreun nume, l-aș fi făcut public. M-am adresat Procuraturii Generale să identifice dacă sunt sau nu persoane vinovate și să le tragă la răspundere”, ne-a spus agentul guvernamental.

Totuși, afirmă Rotari, legislația națională stabilea, în anul 2011, că cererile de revizuire în asemenea cazuri urmau să fie depuse fie de către reclamanți, la dorința acestora, fie de către Procuratura Generală, la nivelul conducerii acesteia.

Abia în anul 2013 acest mecanism a fost schimbat și dreptul de a depune cereri de revizuire în dosarele pierdute la CtEDO a revenit agenților guvernamentali.

CITIȚI și DOC // Fostul procuror general Valeriu Zubco AMENINȚĂ Ziarul NAȚIONAL cu judecata

Procuratura Generală era condusă, în momentul condamnării din 2011 a R. Moldova la CtEDO în dosarul „Gemenii”, de către Valeriu Zubco, cel care a demisionat în 2013 după scandalul legat de vânătoarea din „Pădurea Domnească”, soldată cu decesul unei persoane. În același an, conducerea Procuraturii Generale a fost preluată de către Corneliu Gurin.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md