13:05:25 04.07.2022
Stiri

UTIL // LEGE: Ce sume aveți voie să aduceți în R. Moldova sau să treceți peste graniță, fără a declara banii la autorități

Actualitate 17.05.2022 12:59 Vizualizări6285 Autor: Ziarul National
UTIL // LEGE: Ce sume aveți voie să aduceți în R. Moldova sau să treceți peste graniță, fără a declara banii la autorități


Sumele mai mici de 10 000 de euro nu trebuie declarate vameșilor când ieșiți sau intrați în R. Moldova, însă dacă suma este mai mare, sunteți obligați s-o faceți, prezentând și acte confirmative pentru banii respectivi.

Vameșii au înregistrat în ultimele luni numeroase tentative de a duce sau a aduce în R. Moldova sume mari de bani, fără a le declara așa cum prevede legea.

Pentru a preveni cazurile de transportare a valutei peste graniță în mod ilicit, Serviciul Vamal amintește ce prevede exact legislația R. Moldova cu privire la introducerea sau scoaterea din republică a valorilor valutare.

Astfel, potrivit Legii privind reglementarea valutară , persoanele fizice rezidente și nerezidente au dreptul de a introduce în Republica Moldova nelimitat numerar în monedă națională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină, cu condiția respectării prevederilor legale.

Mai exact, persoanele fizice rezidente și nerezidente au dreptul de a scoate din Republica Moldova numerar în monedă națională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumă totală de peste 10 000 de euro (sau echivalentul lor), însă sumă care nu va depăși 50 000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie, cu condiția respectării prevederilor ce se impun.

Prin urmare, persoanele fizice rezidente şi nerezidente sunt obligate să declare în scris valorile valutare organelor vamale ale Republicii Moldova în următoarele cazuri:

- la introducerea în/ scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă națională, precum şi a numerarului şi cecurilor de călătorie în valută străină, dacă suma totală a acestora depășește 10 000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie;

- la introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a valorilor mobiliare şi a instrumentelor de plată (altele decât cecurile de călătorie în valută străină), dacă suma totală a acestora depășește 10 000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie.

Pentru suma ce depășește 10 000 de euro, posesorul va fi obligat să prezinte organului vamal unul din următoarele documente confirmative:

1. actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor bănești în Republica Moldova;

2. permisiunile pentru scoaterea mijloacelor bănești din Republica Moldova, eliberate de băncile licențiate, şi/sau a autorizațiilor pentru scoaterea mijloacelor bănești din Republica Moldova, eliberate de Banca Națională a Moldovei.

Totodată, nu se admite introducerea sau scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă națională, precum şi a numerarului şi cecurilor de călătorie în valută străină în bagajul neînsoțit de către persoana fizică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md