20:02:53 15.05.2025
Stiri

UTIL // Utilizați apa de la robinet sau din fântâni? Cum putem îmbunătăţi calitatea apei potabile în condiţii casnice

Știri 06.02.2017 07:30 Vizualizări2564
UTIL // Utilizați apa de la robinet sau din fântâni? Cum putem îmbunătăţi calitatea apei potabile în condiţii casnice RFI

Aprovizionarea centralizată cu apă potabilă permite micşorarea cazurilor de îmbolnăviri, numai în cazul asigurării permanente cu o cantitate suficientă de apă de calitate garantată. Încălcarea regulilor sanitare, atât în organizarea aprovizionării cu apă şi în procesul de exploatare a apeductelor, inclusiv stări de avarieri la reţelele şi instalaţiile de apeduct, cât şi în cazurile folosirii pentru băut, mai ales în perioada inundaţiilor, a apei din fântâni şi izvoare cauzate de topirea în masă a zăpezilor şi de ploile abudente, poate contribui la apariţia şi răspândirea în masă a bolilor diareice acute (holera, febra tifoidă, dizenteria, salmoneloze, tularemia, bruceloza, hepatita virală, enterite virotice etc.).

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău, în aceste cazuri, pentru pregătirea bucatelor şi consumul curent este indicată apa fiartă. Aceasta se pastrează în vase de sticlă curate, emailate sau de ceramică nu mai mult de 24 de ore, la temperatura camerei. Nu se recomandă păstrarea apei potabile în vase din masă plastică.

Dacă apa din robinet, fântână, izvor este tulbure, conţine substanţe suspendate şi Dvs. nu dispuneţi de altă sursă sigură de apă garantată, această apă se recomandă a fi menţinută circa 1-2 ore pentru sedimentarea acestor substanţe. Ulterior, conţinutul vasului trebuie filtrat cu atenţie, pentru a evita tulburarea apei. Se filtrează aproximativ două treimi din apa din vas, utilizând pentru aceasta o bucată de tifon. Apa filtrată poate fi consumată numai după fierbere. Prin fierbere, poate fi înlăturată parţial sau complet şi duritatea apei.

În ultimii ani, specialiştii în domeniu recomandă pentru consum apa de zapadă, care poate fi usor obţinută şi în condiţii casnice. Într-un vas emailat, se toarnă apa fiartă răcorită, iar vasul acoperit cu capac se introduce în congelatorul frigiderului pentru 10-12 ore. Apoi, vasul se scoate din congelator, fundul şi peretii lui se stropesc cu apă fierbinte, pentru a separa mai uşor apa congelată de vas.

Pentru consum, poate fi utilizat numai stratul de gheaţă format lângă pereţii vasului. La fundul şi în mijlocul vasului, se formează o gheaţă tulbure sau de culoare galbenă, din cauza acumulării sărurilor ce se conţin în apă şi nu este recomandată pentru utilizare. Gheaţa formată lângă pereţii vasului se dezgheaţă şi se foloseşte pentru consum. Prin îngheţare, se distrug şi nitraţii din apă, care, în cantităţi mari, sunt periculoşi pentru sănătatea omului, îndeosebi pentru copiii mici cu vârsta de până la un an.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte