04:19:47 26.04.2024
Stiri

Uniunea Geodezilor din România a pus bazele filialei din R. Moldova, de Ziua Națională a României: „Vom putea dezvolta o legătură a inginerilor geodezi din R. Moldova cu geodezii din lumea întreagă”

Actualitate 02.12.2022 10:42 Vizualizări1339 Autor: Ziarul National
Uniunea Geodezilor din România a pus bazele filialei din R. Moldova, de Ziua Națională a României: „Vom putea dezvolta o legătură a inginerilor geodezi din R. Moldova cu geodezii din lumea întreagă”


Moment special pe 1 decembrie, la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru (FCGC) a Universității Tehnice a Moldovei (UTM)! De Ziua Națională a României, Uniunea Geodezilor din România a lansat o filială în Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat în blocul nr. 10 al FCGC-UTM, în prezența studenților, profesorilor, specialiștilor de rang înalt de pe cele două maluri ale Prutului.

„Tind să cred că este un moment istoric, pentru că am reușit să aducem la aceeași masă comunitatea academică, formată din profesori și studenți, și comunitatea profesională, iar fiecare dintre noi vorbește aceeași limbă, româna, și același limbaj de specialitate”, a declarat decana Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru de la UTM, conf. univ., dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, în deschiderea evenimentului.

Făcând o incursiune în timp, doamna decan a vorbit cu mândrie despre perioada în care a fost pusă temelia dezvoltării domeniului geodeziei în Republica Moldova: – pe 1 septembrie 1995, la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru a Universității Tehnice a Moldovei se deschidea specialitatea „Geodezie, Topografie și Cartografie”, cu sprijinul integral al Facultății de Geodezie a Universității Tehnice de Construcții București, iar Facultatea Cadastru și Drept a UASM era susținută de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași România, prin deschiderea specialității „Cadastru și Organizarea Teritoriului”.

Au trecut peste 27 de ani de la deschiderea celor două specialități în Republica Moldova, cu sprijinul României, timp în care relațiile noastre s-au întărit și mai mult în timp.

Totodată, domnia sa a mulțumit comunități academice de la cele două universități din România, dar și comunității profesionale, pentru sprijinul constant acordat de-a lungul timpului, subliniind: „Chiar dacă, începând cu anul 2000, în procesul educațional în domeniul geodeziei din Republica Moldova au fost integrați și profesorii noștri autohtoni, relațiile noastre de cooperare nu s-au întrerupt niciodată. Mai mult, procesul educațional de la noi nici azi nu ar putea fi desfășurat complet doar cu personalul didactic din Moldova. Drept dovadă, zilele trecute dl profesor Petre Iuliu Dragomir a finalizat un curs la programul de master „Geomatică și Cadastru”, în semestrul viitor urmează să continue un alt curs domnul profesor universitar, dr. ing. Cornel Păunescu, iar în prezent la ciclul I ține ore bunul și vechiul nostru prieten profesor universitar, dr. ing. Alexandru Badea, la disciplina Teledetecție. Sincere mulțumiri tuturor pe această cale! Avem multe de făcut împreună, în special în promovarea unor standarde profesionale adaptate transformărilor erei digitale de azi, stabilirea unor mecanisme acceptate de formare continuă – sunt subiecte esențiale, pe care să le abordăm activ, împreună – membri ai comunității academice și profesionale prezenți atât din România, cât și din Republica Moldova, indiferent unde își desfășoară activitatea – în sectorul privat, de stat sau în cel educațional. Ceea ce vom clădi azi împreună, sper că va servi o bază solidă pentru viitor, o abordare în rezolvarea problemelor specifice domeniului nostru: de implementare a standardelor INSIPRE în România și Republica Moldova, de obținere a modelelor 3D pentru diverse aplicaţii, colectare a datelor pentru lucrări de proiectare a infrastructurii, a datelor obținute prin imagini satelitare sau tehnologie UAV (cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot – dronelor), sisteme GNSS, Laser Scanner și multe alte tehnologii moderne de achiziție a datelor geospațiale. Uniunea Geodezilor din România și comunitatea academică din România demonstrează că formează o comunitate puternică, demnă de luat în seamă de către autoritățile din România, servind un model și pentru noi, profesioniștii din Republica Moldova”.

La rândul său, președintele Uniunii Geodezilor din România, Mircea Afrăsinel, a declarat că lansarea unei filiale a UGR la Chișinău are drept scop să promoveze importanța acestei meserii și reprezintă o deschidere față de specialiștii crescuți pe băncile acestei universități.

„Venim în fața dumneavoastră să facem unirea geodezilor, geodezia nu are frontiere. Este o profesie grea, care este întotdeauna în dinamică, într-o schimbare continuă. Geodezia se conduce prin precizie și responsabilitate. Cu noi începe și se închide orice șantier. Am venit în fața dumneavoastră să propunem să ne unim, să fim aproape, să cunoaștem tot ce este nou. Am participat la multe evenimente științifice împreună și ne-am dat seama că ar fi o idee foarte bună de a ne uni ideile profesionale. Astfel, vom avea o relație directă în ceea ce privește profesia ce reunește toate specializările din geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetecție, cartografie și cadastru. Dat fiind că organizația noastră este membră a Consiliului Geodezilor din Europa și a Federației Internaționale a Geodezilor, prin această inițiativă vom putea dezvolta o legătură a inginerilor geodezi din Republica Moldova cu geodezii din lumea întreagă”, a declarat ing. Mircea Afrăsinel, prezentând statutul UGR și distribuind adeziunile de aderare.

Uniunea Geodezilor din România este o organizație profesională, independentă, neguvernamentală și apolitică. Decizia de a lansa o filială la Chișinău a fost adoptată de membrii Consiliului Național al UGR în cadrul celei de-a treia ediție a „Săptămânii Geodeziei Românești” (Iași, 15-19 noiembrie 2022).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md