Deputați, DEZAMĂGIȚI de un proiect de lege: BNM nu va avea instrumentele necesare pentru a evitata ATACURILE raider


Proiectul de Lege privind modificarea și completarea unor acte legislative cu scopul fortificării independenței Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) nu va oferi instituțiilor respective instrumentele necesare pentru evitatarea situațiilor de spălare a banilor și atacurilor raider, așa cum au crezut mai mulți deputați.
O declarație în acest sens a fost făcută chiar de prim-viceguvernatorul BNM, Marin Moloșag.
Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc l-a întrebat, astăzi în Parlament, pe oficialul de la BNM dacă proiectul de lege pe care îl prezintă va oferi instituției pârghiile necesare pentru ca să nu mai aibă loc atacuri raider în sistemul bancar sau ca deciziile BNM să nu mai poată fi atacate în instanțele de judecată.
„De fiecare dată când s-a întâmplat ceva în sistemul bancar, BNM a spus că nu are instrumentele și pârghiile necesare pentru a interveni. Acest proiect de lege vă va oferi instrumentele necesare pentru a interveni prompt și de a nu mai admite situații care au avut loc începând cu 2011?”, a întrebat Pistrinciuc.
Marin Moloșag a explicat că modificările care se fac astăzi nu au nimic în comun cu chestiunile la care face referire liberal-democratul. „Noi anterior am venit cu mai multe amendamente care să ne ofere mai multe pârghii pentru a interveni, dar de fiecare dată au fost adoptate după ce trenul a plecat. Orice instrument pe care l-am avea nu ar fi suficient atât timp cât nu va lucra sistemul judecătoresc”, a răspuns Moloșag.
Democratul Marian Lupu a avut, însă, impresia că acest proiect de lege va pune punct spălărilor de bani și atacurilor raider în sistemul bancar. „Sper că acest proiect va oferi pârghiile necesare pentru spălările de bani, atacurile raider și securizarea sistemului bancar”, a spus Lupu.
Moloșag l-a dezamăgit pe liderul democraților. „Acest proiect va perfecționa legislația în domeniu, dar nu oferă instrumentele necesare pentru reglementarea și supravegherea sistemului bancar”, a răspuns Moloșag.
Liberal-democratul Chiril Lucinschi a propus ca deputații să nu se grăbească să adopte acest proiect de lege și asta pentru că mai întâi ar trebui numită o nouă conducere la BNM. „Mai întâi, să vină un nou guvernator, care să-și asume răspunderea, iar ulterior să votăm. Mai mult, acest proiect de lege este destul de crud și nu ar trebui să ne grăbim”, a propus acesta.
Chiar și așa, majoritatea deputaților au votat proiectul în prima lectură.
De menționat că proiectul de lege amintit mai prevede crearea unui Depozitar unic, în calitate de entitate unică abilitată să exercite operațiuni de depozitare a instrumentelor financiare, de deținere a registrului deținătorilor de valori mobiliare ale entităților de interes public, de clearing și de decontare a instrumentelor financiare admise spre tranzacționare pe o piață reglementată, precum și alte operațiuni inerente activității de depozitar central.
Potrivit notei informative a proiectului de lege, documentul a fost elaborat pentru implementarea recomandărilor FMI și ale Băncii Mondiale, formulate în urma evaluării sistemului financiar al R. Moldova.









































































