Ungaria tratează diferit parcursul european al R. Moldova și cel al Ucrainei. Péter Szijjártó, la Chișinău: „Trebuie să evaluăm țările individual. Există condiții care trebuie îndeplinite”
Ungaria, care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene (UE), se pronunță în favoarea evaluării separate a statelor candidate la aderare.
„Niciodată nu vom fi de acord ca procesul de aderare a unui stat să fie influențat de o altă țară. Dacă am proceda astfel, atunci cei cu performanță mai slabă sau care merg mai lent ar ține pe loc candidații care sunt mai rapizi și nimeni nu vrea acest lucru”, a declarat astăzi, la Chișinău, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului de la Budapesta, Péter Szijjártó, în cadrul unei conferințe de presă comune cu vicepremierul Mihai Popșoi.
Péter Szijjártó a dat asigurări că, în cursul deținerii Președinției Consiliului UE, Ungaria „va face totul pentru ca extinderea UE să fie cât se poate de rapidă și oferim tot sprijinul ca R. Moldova să poată adera cât mai rapid la UE”.
Nu același lucru ar fi valabil pentru Ucraina, țara atacată militar de Federația Rusă care a primit odată cu R. Moldova statutul de candidată pentru aderare la UE și a deschis la aceeași dată negocierile de aderare la spațiul comunitar.
„Trebuie să evaluăm țările individual. Există condiții care trebuie îndeplinite, dacă sunt îndeplinite - e în regulă, dacă nu - trebuie să continuăm să lucrăm. Există câteva probleme grave cu referire la Ucraina. Noi avem o comunitate națională semnificativă în Ucraina, drepturile aceste comunități maghiare sunt încălcate în mod brutal. În ultimii ani, în Ucraina au fost luate nenumărate decizii care au îngreunat semnificativ accesul la cultura și educația în limba maternă. Una dintre valorile cele mai importante ale UE este apărarea drepturilor minorităților naționale. Ucraina merge în sens opus, ceea ce noi nu putem accepta. Încă un lucru - mi se pare straniu ca o țară care vrea să adere la UE să pună alte două state membre în fața unor provocări energetice foarte importante. Dacă cineva vrea să se alăture unei comunități, minimumul este să nu afecteze negativ viața celor de acolo. R. Moldova niciodată nu a adus prejudicii Ungariei. Ucraina a făcut-o constant în ultimii ani și credem că suntem îndreptățiți să cerem rezolvarea acestei situații. Nu este normal ca, în timp ce vrea să adere la UE, să genereze provocări de securitate energetică pentru două state membre - Ungaria și Slovacia”, a arătat șeful diplomației ungare.
Acesta a ironizat, de la sediul Ministerului de Externe de la Chișinău, și declarațiile făcute de premierul polonez Donald Tusk în cadrul vizitei sale recente în R. Moldova, atunci când a îndemnat cetățenii moldoveni să participe la referendumul din 20 octombrie curent și să aleagă între UE și Federația Rusă.
Potrivit lui Péter Szijjártó, Tusk a fost și în Ungaria înainte de ultimele alegeri parlamentare, a susținut opoziția, dar a câștigat din nou actuala guvernare de la Budapesta, un aliat puternic al Federației Ruse.
Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, a arătat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că R. Moldova se bazează pe sprijinul Ungariei în procesul de aderare la UE și a mulțumit pentru deschiderea Budapestei de a ajuta funcționarii publici din R. Moldova să învețe din experiența ungară privind parcursul european.
„Chiar săptămâna viitoare, peste 30 de reprezentanți ai autorităților publice locale din R. Moldova se vor deplasa la Budapesta pentru a învăța din experiența Ungariei când vine vorba de dezvoltare locală, proiecte de infrastructură, pentru ca și în R. Moldova să avansăm și să ne apropiem de standardele de viață din UE”, a arătat Mihai Popșoi.
Șeful diplomației de la Chișinău a ținut să mai puncteze că, în 2023, Ungaria a fost pe locul 12 în topul partenerilor comerciali ai R. Moldova, iar volumul comerțului bilateral a depășit 227 de milioane de dolari. În primele cinci luni ale anului 2024, acest volum a urcat la 90 de milioane de dolari.
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE
VIDEO // Opt camioane pline cu peste 100 000 de cărți au trecut Prutul: Guvernul României a cheltuit peste 15,5 milioane de lei pentru a înnoi stocurile de carte din cele 300 de biblioteci ale R. Moldova