Un tânăr din R. Moldova care s-a format ca AVIATOR la Brașov s-a întors să piloteze la Mărculești


Un tânăr din R. Moldova a absolvit Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, iar astăzi este pilot în cadrul Regimentului de Aviaţie „Decebal” din Mărculești, raionul Florești.
Locotenentul Vitalie Grițco a povestit pentru army.md despre experienţa pe care a trăit-o fiind student al unei instituţii superioare de învăţământ din România, emoţiile primului zbor şi visele pe care vrea să le realizeze.
„Partea cea mai dificilă a unui zbor, dacă e să vorbim din punct de vedere al tehnicii de pilotaj, este aterizarea. Între piloți este un toast: „Să aveți mereu același număr de aterizări și decolări”. Din punct de vedere al instruirii, cel mai dificil, în opinia mea, a fost pilotajul în timpul cazurilor de urgență. Se simulau cedări de hidraulică, autorotația - adică zbor fără motor în timpul căruia necesită antrenate doar defileurile de aer. Trebuia să menții o viteză constantă căzând, fără motor. Era un stres adevărat”.
Înainte de a stăpâni aeronava, orice pilot trebuie să aibă cel puțin două salturi cu parașuta, pentru a se obișnui cu senzația căderii în gol.
„Parașutarea - o parte obligatorie din programul nostru de pregătire. Orice pilot trebuia să aibă cel puțin două salturi cu parașuta înainte de a urca într-o aeronavă, din considerente de siguranță și pentru a se obișnui cu senzația căderii în gol. Însuși saltul cu parașuta a fost un lucru straniu pentru mine. Sincer vorbind, prima mea reacție, când cădeam în gol, a fost: Oare sunt steluța de mare sau nu?’ Asta este o poziție standard, pe care trebuie să o ia un parașutist în timpul căderii libere, pentru ca parașuta să nu se încurce în membrele sale”.
Primul zbor pentru tânărul pilot a fost un șoc. Puterea aeronavei
Vitalie Grițco a reușit să zboare pe avionul PEC-52 și elicopterul IAR 316 B. Acum visează să călătorească prin nori cu F-16, care este de producție americană și Су-35 - de producție rusă.
Tânărul ofițer se află în prezent la Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Boboc, unde se pregătește în zbor, pe elicopterul IAR 316 B Allouette, în vederea obținerii brevetului de pilot militar. După brevetare, tânărul locotenent va încadra funcția de pilot la Regimentul de Aviație „Decebal” din Mărculești, Republica Moldova.
Citiți mai multe detalii AICI.











































































