16:43:57 31.05.2020
 
Stiri

Un producător de jucării și-a schimbat domeniul de activitate ca să-i ajute pe cei care se află în prima linie a luptei cu COVID-19: Produce viziere pentru medici și boxe pentru pacienții de la terapie intensivă

Social 21.04.2020 12:39 Vizualizări687 Autor: Ziarul National
Un producător de jucării și-a schimbat domeniul de activitate ca să-i ajute pe cei care se află în prima linie a luptei cu COVID-19: Produce viziere pentru medici și boxe pentru pacienții de la terapie intensivă Dinu Bubulici


Atunci când Igor Hîncu și-a fondat compania de producere a jucăriilor cu opt ani în urmă, nici măcar nu bănuia că va ajunge să salveze vieți cu producția sa.

Igor Hâncu a studiat ingineria la Academia Militară din România și mulți prieteni din R. Moldova îl rugau să le trimită jucării din lemn. Tâmplăria era deja în sângele său, bunelul lui fiind cel mai renumit tâmplar în satul natal, așa că atunci când s-a reîntors acasă, el și-a deschis un atelier. Știind că pe piață nu erau jucării, el a decis să ocupe nișa. Din 2012, a organizat seminare cu profesori și educatori pentru a învăța mai mult despre necesitățile lor și despre producerea jucăriilor educative.

Odată cu criza COVID-19, Igor a luat decizia să își reorienteze activitatea. Atunci când a devenit clar că lucrătorii medicali din R. Moldova duc lipsă de echipament personal de protecție, atelierul lui Igor Hîncu de lângă Chișinău a început să producă viziere – ecrane de protecție din plastic.

Igor a împrumutat ideea din România. Prietenii săi care produc viziere acolo și-au extins inițiativa și prototipul în R. Moldova și căutau ateliere de lucru cu dispozitive de tăiat cu laser.

„Atunci am zis – asta trebuie să facem, aceasta va fi contribuția noastră pentru doctori, asistenți medicalei pentru toți care se află în prima linie. Am început să sun toți furnizorii de materie primă pentru a înțelege cum sunt făcute aceste viziere”, povestește Igor.

Ecranele de protecție au fost autorizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Moldova, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în spitale. Timp de două săptămâni, atelierul său și al partenerilor au produs deja 24 000 de viziere și le-au distribuit în 200 de instituții printr-un serviciu partener de curierat, iar unele au fost ridicate direct de la Floreni, raionul Anenii Noi.

EduJoc este unul din cele zece ateliere de lucru care s-au alăturat la acest efort comun început de Asociația Companiilor Creative din Moldova. Platforma on-line viziere.md este folosită pentru a aduna bani pentru a acoperi costurile de producere, publicând sumele colectate în fiecare zi.

Igor oferă vizierele gratis; el obține materia-primă datorită donațiilor, iar lucrul, electricitatea și consumabilele sunt achitate de compania sa.

În primele zile, cererea pentru viziere a fost de 15 000 de unități. Echipamentul din atelier produce opt piese în 12 minute, ceea ce este considerat un proces rapid. Viziere.md estimează că necesitatea totală de viziere în Moldova ar fi de 50 000 de unități, deci ei fiind practic la jumătate de cale.

Medicii spun că vizierele sunt utile, deoarece asigură protecție adițională. Riscul de infecție este mai mare când doctorii își scot ochelarii medicali după examinarea persoanei care are COVID-19. Purtarea vizierelor nu permite microparticulelor să ajungă la ochelarii de protecție.

Damian Guțu, directorul spitalului din Ocnița, a călătorit 270 de km pentru a primi 70 de viziere. „Niciun spital din R. Moldova nu a fost gata pentru această infecție, nimeni nu avea pregătite fonduri pentru a procura inventarul necesar pentru lupta cu coronavirusului”, a spus el.

Igor Hîncu spune că ei livrează viziere nu doar spitalelor, dar și inspectoratelor de poliție, carabinierilor și altor angajați care sunt în prima linie de luptă cu COVID-19.

EduJoc mai produce și boxe speciale pentru pacienții din unitățile de terapie intensivă. Când pacienții cu COVID-19 în stare gravă sunt intubați, doctorul se confruntă cu un risc mai mare de infectare. Aceste cutii, care acoperă pacientul din toate părțile, au două deschizături prin care lucrătorii medicali pot pune mâinile, reducând riscul de transmitere a virusului. Boxele sunt în proces de examinare de Agenția Națională pentru Sănătatea Publică, așteptând autorizarea. EduJoc mai lucrează asupra designului unui tunel dezinfectant pentru doctori.

„Mulți doctori din R. Moldova au COVID-19, ceea ce este o provocare majoră. Și avem mulți pacienți în stare gravă. Iată de ce este important ca fiecare din noi să se implice, inclusiv prin a sta acasă și a respecta toate regulile și restricțiile impuse de autorități”, spune Igor.

Lucrătorii din prima linie din R. Moldova se confruntă cu un deficit mare de echipamente de protecție personală din cauza cererii fără precedent, cauzată de pandemie. PNUD și alți parteneri de dezvoltare depun eforturi pentru a susține țara.

Ceea ce PNUD nu a realizat este că va ajuta într-o astfel de criză printr-o companie de jucării. Cu patru ani în urmă, Igor a primit un grant prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, pentru a procura un dispozitiv de tăiere cu laser, ceea ce i-a permis să-și extindă afacerea. Acum el folosește acest echipament în lupta cu COVID-19.

Acest tip de adaptare prin creativitate și implicarea afacerilor și a comunității vor ajuta în combaterea coronavirusului.

„Acesta este un echilibru în viață: binele generează mai mult bine, atunci când nici nu te aștepți. UE sau PNUD – ei niciodată nu s-au gândit că după patru ani susținerea lor va genera astfel de rezultate în această perioadă grea. Inițial am spus că vom ajuta copiii și părinții. Acum ajutăm doctorii, sistemul medical și întreaga echipă a eroilor care luptă cu această criză. Împreună vom câștiga, deoarece această solidaritate, chiar și la distanță, ne face mai puternici”, este convins Igor Hâncu.

Text de Laura Bohanțova, PNUD Moldova

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md