Un oficial de la Moscova amenință cu DESTRĂMAREA R. Moldova: „În R. Moldova este Găgăuzia și Transnistria, care este populată de vorbitori de limbă rusă și care și-a exprimat demult voința, încă la începutul anilor '90”


Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, amenință cu destrămarea R. Moldova, în cazul în care președinta Maia Sandu va face demersurile necesare pentru aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
„Dacă R. Moldova ar dori să-și distrugă propriul stat, atunci aderarea la NATO este cel mai simplu mod. Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda și Suedia, pe neobservate și rapid se vor folosi de situație și vor intra în NATO și nu vor fi consecințe pentru propriul stat, atunci ei trebuie să-și aducă aminte de altceva. Trebuie să-și aducă aminte de faptul că în Finlanda sunt două limbi de stat și acolo sunt respectate popoarele care locuiesc pe teritoriul lor. Iar în R. Moldova este Găgăuzia și Transnistria, care este populată de vorbitori de limbă rusă și care și-a exprimat demult voința, încă la începutul anilor '90”, a declarat Kalașnikov într-un interviu pentru vedomosti.ru.
Potrivit lui Kalașnikov, o eventuală intrare a R. Moldova în NATO ar reprezenta un pericol pentru securitatea Rusiei.
„Un lucru e să faci o astfel de declarație și cu totul altul este când statul chiar intră în alianța militară. De obicei, noi reacționăm la acțiunile întreprinse. În ultima perioadă, R. Moldova ne întristează cu un șir de decizii ale sale. Însă Ministerul de Externe al Rusiei știe cum să reacționeze la declarațiile președintelui Maia Sandu”, a punctat Kalașnikov.
Zilele trecute și senatorul rus, Andrii Klimov, a comentat afirmatia presedintelui R. Moldova, Maia Sandu, despre o apropiere de o alianță militară. Acesta s-a întrebat dacă Maia Sandu este gata să repete „politica sinucigașă” a colegului său ucrainean Volodimir Zelenski.
Maia Sandu a declarat recent într-un interviu pentru Politico faptul că invazia Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să analizeze dacă statul trebuie să renunțe la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție sau să se integreze într-o alianță, fără a da vreun nume de alianță militară.









































































