08:36:04 24.09.2021
Stiri

Un fost procuror PCCOCS, membru al partidului PACE al lui Cavcaliuc, cu avere NEJUSTIFICATĂ: Apartamentul, mașina și banii pe care NU îi poate justifica

Actualitate 27.07.2021 15:29 Vizualizări2211 Autor: Ziarul National
Un fost procuror PCCOCS, membru al partidului PACE al lui Cavcaliuc, cu avere NEJUSTIFICATĂ: Apartamentul, mașina și banii pe care NU îi poate justifica
Fostul procuror Lilian Bacalâm


Lilian Bacalâm, fost procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), nu-și poate justifica un apartament deținut în proprietate, un autoturism hibrid și ar putea rămâne fără aceste bunuri. Totodată, acesta ar fi ascuns mii de euro din conturile bancare și casele deținute în Chișinău.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat, în urma unui control inițiat încă în anul 2019, o diferență substanțială între veniturile și proprietățile fostului procuror, în mărime de peste 835 de mii de lei.

Cauza a fost transmisă în instanța de judecată, ANI solicitând confiscarea acestei averi nejustificate în folosul statului.

Inspectorul de integritate a stabilit că, în anul 2016, raportul dintre veniturile și cheltuielile familiei Bacalâm a fost de 296 de mii de lei. Mai exact, veniturile familiei procurorului au fost de aproximativ 123 de mii de lei în acel an. Totuși, Bacalâm a reușit să achite în decembrie 2016 circa 280 de mii de lei pentru un apartament, și-a alimentat conturile bancare cu aproximativ 68 de mii de lei și a avut cheltuieli ordinare estimate la peste 71 de mii de lei.

Acest raport între venituri și cheltuieli „depășește de 2,9 ori plafonul stabilit prin lege și demonstrează caracterul nejustificat al cotei-valorice de 280 de mii de lei din apartamentul situat în mun. Chișinău, precum și caracterul nejustificat al numerarului de peste 16 mii de lei depus în cont bancar”, a constatat ANI.

Totodată, instituția a stabilit că fostul procuror, care a candidat la ultimele alegeri pe lista Partidului PACE condus de fostul polițist Gheorghe Cavcaliuc, nu-și poate justifica nici autoturismul „Toyota RAV4 Hibrid”, cumpărat în anul 2019 cu 534 115 lei.

Totodată, fostul procuror care activează astăzi în calitate de avocat, a omis din declarațiile sale de avere din perioada anilor 2016 - 2019, „cu bună știință”, venituri în mărime de 750 de dolari și 7 551 de euro, obținute sub formă de transfer bancar și alimentare cont bancar, două case de locuit din mun. Chișinău deținute în proprietate și autoturismul de model „Toyota RAV4”.

„Subiectului supus controlului i s-a solicitat, în repetate rânduri, prezentarea punctului de vedere, însă acesta nu a beneficiat de drepturile sale și nu a prezentat explicații pe marginea bunurilor deținute în proprietate cu caracter nejustificat. Dacă actul ANI va rămâne definitiv, subiectul nu va putea deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Menționăm că Bacalâm a plecat din sistemul procuraturii în ianuarie 2020, în baza unei cereri proprii, după schimbarea conducerii Procuraturii Generale.

Lilian Bacalâm este procurorul care a clasat, în anul 2017, dosarul care viza legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina, caz în care ar fi implicați ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, și fosta președintă socialistă a Parlamentului dizolvat, Zinaida Greceanîi. Acest dosar a fost repornit acum două luni.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md