16:44:04 02.12.2024
Stiri

Un deputat PAS „taie aripile” UNIONIȘTILOR, deși recunoaște că R. Moldova este „un stat ROMÂNESC”: „Prevederile din Constituție blochează pentru totdeauna ca deputații să poată vota UNIREA cu România. O soluție legală nu există acum”

Actualitate 08.12.2022 10:14 Vizualizări4586 Autor: Ziarul National
Un deputat PAS „taie aripile” UNIONIȘTILOR, deși recunoaște că R. Moldova este „un stat ROMÂNESC”: „Prevederile din Constituție blochează pentru totdeauna ca deputații să poată vota UNIREA cu România. O soluție legală nu există acum”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Petru Frunze, care pe 1 decembrie a afișat în biroul său din Parlament harta României reîntregite de la 1918, dar și un poster cu membrii Sfatului Țării ce au votat Actul Unirii Basarabiei cu România, le taie aripile unioniștilor din R. Moldova. Frunze susține că prevederile Constituției votate în 1994 ar bloca reUnirea celor două state românești, chiar dacă ar fi în Parlament 101 de voturi în favoarea Unirii. De asemenea, deputatul spune că astăzi nu s-ar aduna 1,6 milioane de voturi pro-Unire în cadrul unui referendum național.

Deputatul Frunze recunoaște că tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova îl întreabă cu insistență de ce actualul Parlament nu votează pentru Unirea R. Moldova cu România.

„Sunt întrebat: De ce pierdeți timpul cu procesul de integrare europeană a R. Moldova, dacă este mai simplu sa votați în Parlament Unirea? Este firesc să dorim cât mai mulți sa restabilim un adevăr istoric, dar o să vă prezint ce competențe pot avea deputații pentru a vota Unirea. R. Moldova este un stat românesc independent. R. Moldova are Constituție, iar legile votate de Parlament sunt verificate de Curtea Constituțională sub aspect de constituționalitate. Legile care nu sunt constituționale sunt nule.

Citește și: OPINIE // Unde se va afla R. Moldova peste DOI ani. „S-au încercat toate variantele de guvernare posibile, dar nu a funcționat. Anul viitor situația poate fi și mai DRAMATICĂ, iar R. Moldova nu mai are decât o SINGURĂ soluție”

Prin urmare, Constituția R. Moldova prevede că independența R. Moldova nu poate fi anulată prin votul deputaților. Dacă 101 deputați votează Unirea R. Moldova cu România, Curtea Constituțională va constata ca legea respectivă este neconstituțională și nu va avea nicio putere juridică”, argumentează Petru Frunze.

O soluție ar fi organizarea unui referendum național, însă deputatul nu crede că se vor aduna voturile necesare.

„Art. 142 din Constituție prevede că dispozițiile privind independenta R. Moldova pot fi anulate doar prin referendum, cu votul a majorității cetățenilor R. Moldova înscriși în listele electorale. Astfel, este necesar ca la referendum să voteze peste 1,6 milioane de cetățeni pentru anularea independenței R. Moldova. Acest lucru este imposibil de obținut în viitorul apropiat. Nici 101 deputați nu pot modifica Constituția pentru modificarea acestor prevederi.

Citește și: FOTO // Mai mulți deputați UNIONIȘTI de la PAS au pus „la loc de cinste” în incinta Parlamentului HARTA României reîntregite

Constituția a fost votată pe 29 iulie 1994 de o majoritate parlamentară prorusă. FSB-ul rusesc a avut grijă să strecoare unele prevederi pentru a face imposibil de modificat Constituția, astfel ca să nu fie posibil de votat Unirea R. Moldova cu România. Prevederile din Constituție blochează pentru totdeauna ca deputații să poată vota Unirea R. Moldova cu România. Art. 142 din Constituție este arta FSB-lui în R. Moldova, au intervenit foarte finuț pentru a bloca Unirea R. Moldova cu România pe perioada existenței acestei Constituții”, a adăugat deputatul PAS.

În opinia lui Frunze, politicienii care cer votul cetățenilor, iar în schimb promit ca vor vota în Parlament Unirea, ar fi mincinoși.

„Nici 101 deputați nu pot vota Unirea. Cei care cereți de la deputați sa voteze Unirea, citiți art.142 din Constituție, iar după să „mulțumiți” deputaților care au votat Constituția. Iar cei care cred că astăzi vor participa la referendum peste 1 600 000 de cetățeni și vor vota pentru Unire să își pună o întrebare simplă. Câți cetățeni participă la alegerile parlamentare sau prezidențiale? Mulți o să întrebați dacă, totuși, este posibilitate ca peste câțiva ani să fie înfăptuita Unirea. Este greu de dat un răspuns. Soluție legală la acest moment nu există.

Am suferit mult și vom mai suferi din cauza celor care au agresat România și au răpit Basarabia, tot ei au blocat Unirea, care trebuia făcută până la votarea independenței R. Moldova. Tot ei au elaborat o Constituție prin care să fie imposibilă Unirea R. Moldova cu România. Astfel, acei politicieni care întreabă de ce nu votăm Unirea ar trebui să meargă la deputații care au votat Constituția. Acei deputați trebuie întrebați de ce au acceptat indicațiile de la Kremlin pentru a vota prevederile art. 142 din Constituție.

În pofida la ce am scris mai sus, am speranța că va veni ziua când va fi înfăptuita Unirea, dar nimeni nu poate cunoaște circumstanțele. Vom promova în continuare adevărul istoric, vom promova idealul Unirii, vom promova avantajele Unirii. R. Moldova este un stat românesc cu o Constituție votată în interesul Rusiei”, a punctat Frunze.

Fostul coleg de partid al lui Frunze, primarul de Leova, Alexandru Bujorean, consideră că actualul deputat ar trișa.

„Istoric, doi oameni au fost suficienți ca să facă Unirea între Basarabia și Țara Mamă. Și în perioadă concretă a istoriei, doar aceștia au avut capacitatea de a depăși tertipurile juridice. În 1918, aceștia au fost Alexandru Marghiloman, prim-ministrul României, și Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării din Basarabia. Ultimul era fost coleg al lui Alexander Kerenski, președinte al guvernului provizoriu al Rusiei, trimis să creeze soviet sub presiunea bolșevicilor din Sovietul de la Sankt Petersburg. Nici unul și nici altul nu aveau majoritate în Parlament, precum actualii politicieni de pe ambele maluri ale Prutului, dar aveau dragoste de neam și popor. Când vă trebuie, vă folosiți de serviciile curților, iar astăzi ne aruncați momele juridice. Puneți mâna pe puterea dată de popor și nu mai fugiți în jurul acesteia”, a replicat Bujorean.

Stiri relevante
09.05.2013 13:45 1110 Unioniștii, huiduiți de 9 mai

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md