16:50:15 21.02.2024
Stiri

OPINIE // Unde se va afla R. Moldova peste DOI ani. „S-au încercat toate variantele de guvernare posibile, dar nu a funcționat. Anul viitor situația poate fi și mai DRAMATICĂ, iar R. Moldova nu mai are decât o SINGURĂ soluție”

Actualitate 06.12.2022 19:36 Vizualizări3518 Autor: Ziarul National
OPINIE // Unde se va afla R. Moldova peste DOI ani. „S-au încercat toate variantele de guvernare posibile, dar nu a funcționat. Anul viitor situația poate fi și mai DRAMATICĂ, iar R. Moldova nu mai are decât o SINGURĂ soluție”


R. Moldova are șanse extrem de mici de a se menține pe linia de plutire în următorii doi ani, iar de accederea în Uniunea Europeană nici nu poate fi vorba, în contextul în care se vor găsi țări care vor face jocul Rusiei. Astfel, la ora actuală există o singură soluție pentru ca R. Moldova să scape de faliment și să nu ajungă să fie guvernată de forțele loiale Kremlinului – Unirea cu România, consideră comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc.

Potrivit lui Hrițuc, toate sondajele de opinie arată că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu mai poate să aibă majoritate parlamentară, deși ar acumula cele mai multe voturi.

„Avem cam aceeași poză din urmă cu câteva luni, fără schimbări esențiale. Maia Sandu se menține pe locul întâi în top. Guvernul are din ce în ce mai puțină susținere, iar PAS, deși continuă să fie pe primul loc în sondaje, are o cotă mult mai scăzută față de momentul alegerilor. Poate fi remarcat faptul că s-a stabilizat un joc în trei, PAS, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul ȘOR. Nu mai există un al patrulea partid care să intre în Parlament. Dacă ar fi mâine alegeri, PAS ar intra în opoziție și guvernul s-ar face de către partidele proruse. Aș vrea să ne uităm un pic în perspectivă și să vedem dacă mai există șanse ca PAS să câștige alegerile viitoare și care ar fi traiectoria R. Moldova. Trebuie spus că lucrurile nu au cum să se îmbunătățească în privința nivelului de trai, nu au cum să evolueze atât de mult, astfel încât PAS să mai poată capitaliza ceva, să poată spera că va face 51%”, a menționat Hrițuc.

În opinia analistului de la București, economia R. Moldova este la pământ, sunt probleme mari cu plata facturilor la curent și la gaz, iar Guvernul nu are banii necesari pentru a le acoperi. „În acest moment, nu s-a reușit strângerea sumelor necesare pentru acest lucru. Doar România, Germania și Franța au contribuit, dar nu s-au strâns banii necesari. Multe țări invitate să contribuie au mimat ajutorul sau n-au răspuns. Anul viitor situația poate fi și mai dramatică. De bine de rău, anul acesta s-au făcut rezerve de gaz, s-au mai strâns bani, dar anul viitor va fi o provocare și mai dramatică. Așa cum am spus, R. Moldova este ca un bolnav incurabil ținut pe aparate.

Banii care vin în R. Moldova nu sunt folosiți acum la dezvoltarea economiei. Cele mai mari sume pleacă la compensații, se duc în consum, ca povara să nu fie mult prea mare pentru cetățeni. Nu există perspective reale pentru o îmbunătățire a nivelului de trai, iar moldoveanul nu va mai putea fi atras să voteze PAS doar pe baza luptei cu marii corupți. Dacă suntem realiști, atunci când ne gândim la ce ar putea fi în următorii ani, cea mai optimistă predicție ar fi ca lucrurile să rămână la acest nivel, să nu se înrăutățească. Poate doar dacă Maia Sandu ar deveni omul orchestră și ar fi (metaforic vorbind) și premier și președinte, atunci s-ar putea înregistra o creștere ușoară a PAS. În cazul în care PAS nu va putea face o majoritate pentru a forma guvernul și cazul este foarte probabil, atunci vom reveni la situația de acum câțiva ani: guvern prorus. Se îngheață relațiile cu UE, cu țările din Vest, iar R. Moldova va intra iar în zona gri. Se va pierde timp din nou”.

Sursa citată a adăugat că realist vorbind, R. Moldova are șanse extrem de mici de a intra în UE și nu va putea spera la o îmbunătățire a nivelului de trai. „Refuzul pe care îl va primi România de a intra în Schengen este un exemplu foarte elocvent. Vor exista țări care vor face jocul Federației Ruse, așa cum face Austria azi în raport cu România și vor bloca aderarea. Chiar dacă R. Moldova ar îndeplini toate criteriile, deși nu e cazul, chiar dacă ar armoniza toată legislația într-un timp foarte scurt și și-ar moderniza toate instituțiile (iar, nu e cazul) tot ar fi oprită la poarta UE.

Este un adevăr dur, care vine ca un duș rece, dar politicienii trebuie să îl privească în față ca să își poată face strategia. În 30 de ani s-au încercat toate variantele politice. S-au încercat toate variantele de guvernare posibile. Nu a funcționat. R. Moldova e tot un stat dependent de donatori. E tot un stat care nu poate trăi pe picioarele lui. Dacă mâine s-ar opri sprijinul extern, statul ar da faliment.

Ce soluție mai are PAS dacă vrea să schimbe cu adevărat paradigma? Dacă PAS realizează că se va ajunge în aceeași situație ca acum câțiva ani, când Alianța pentru Integrare Europeană a pierdut guvernarea, dacă vrea să scoată R. Moldova din cercul vicios în care se învârte, nu mai are decât o soluție - să ceară Bucureștiului Unirea.

Știu că e extrem de complicat ca proces, știm cu toții de problema transnistreană, de găgăuzi, de minoritatea rusă, de problemele de drept internațional. Da, sunt probleme, dar sunt rezolvabile”, a subliniat Cristian Hrițuc.

Comentatorul politic de la București a descris și contextul, care va ajuta la îndeplinirea acestui scenariu:

– Federația Rusă nu va putea câștiga războiul. Indiferent de forma sub care se va opri - armistițiu, pace negociată, Federația Rusă va fi slăbită.

– Ucraina este și a dovedit că poate fi principalul scut al R. Moldova.

– S-a dovedit că Transnistria e mult mai slabă și nu are chef de luptă. Și Transnistria luptă pentru supraviețuire.

– Curentul unionist crește, chiar dacă e un curent pragmatic și nu bazat pe idealuri, iar antiteza dintre traiul din vest și cel din est e din ce în ce mai vizibilă.

– E un singur partid de guvernare, cu o forță parlamentară suficientă.

Viitorul în mocirla dintre lumi este mult mai sumbru în anii de după război, când lumea se va reconfigura din nou pentru o perioadă lungă de timp. Oricum, la un moment dat, statul moldovean va crăpa, nu va deveni niciodată Elveția. Fie ca va fi din ce în ce mai depopulat, fie că nu va mai fi forță de muncă pentru agricultură, fie că la un moment dat donatorii o să aibă alte priorități. E o temă de reflecție pentru PAS. Politicienii mari fac agenda și conduc poporul spre obiectiv, politicienii mici stau doar în oglinda sondajelor și vor acționa fără vlagă”, a conchis Hrițuc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md