Un deputat al BeCS afirmă că Dumitru Robu nu ar avea dreptul legal să ceară ridicarea imunității deputaților, deoarece „nu este procuror general cu funcții depline”: „Sunteți procuror general sau nouă ne-a scăpat ceva? În ce calitate sunteți aici?”


Procurorul general interimar, Dumitru Robu, nu ar avea competențe legale să ceară ridicarea imunității parlamentare a deputaților, iar acțiunile sale ar fi în contradicție cu legislația în vigoare, a declarat astăzi deputata Blocului electoral al „Comuniștilor și Socialiștilor” (BeCS), Diana Caraman, în cadrul ședinței Parlamentului în care se decide ridicarea imunității lui Ilan Șor și Marina Tauber.
Potrivit parlamentarei, Legea cu privire la statul deputatului prevede că doar procurorul general poate cere ridicarea imunității parlamentare a unui deputat, nu și persoana care deține interimatul funcției de procuror general.
În acest sens, Caraman l-a întrebat pe Dumitru Robu cât de legală este prezența lui în plenul Parlamentului. „Noi vrem să știm cât de bine este respectată legea. În Legea cu privire la statul deputatului, articolul nr.10, punctul 2, se spune că cererea de reținere, arest, percheziție sau trimitere în judecată penală ori contravențională este adresată președintelui Parlamentului de către procurorul general. Procurorul general interimar nu este menționat aici și nu are aceste competențe. În acest context, ați spus că ați dat jurământul când ați obținut funcția de procuror, de ce atunci dumneavoastră veniți în Parlament să cereți retragerea imunității parlamentare, dar nu procurorul de caz? El, exact ca și dumneavoastră, a depus jurământul când a devenit procuror”, a declarat Diana Caraman.
În replică, Robu a spus că legea îi oferă dreptul să ceară ridicarea imunității.
„În legea pe care ați menționat-o, Legea nr.39, este prevăzut că cererile sunt înaintate de către procurorul general. Și Codul de Procedură Penală prevede expres cine înaintează cererile în Parlament”, a spus Robu.
Ulterior, Diana Caraman a insistat să afle de la Dumitru Robu dacă știe că există o diferență dintre un procuror general cu funcții depline și cineva care deține interimatul acestei funcții. „Procurorul general inițiază, corect? Sunteți procuror general sau nouă ne-a scăpat ceva? Explicați-ne, vă rog, în ce calitate sunteți aici? Cine sunteți? procuror general interimar, care nu e același lucru ca procurorul general”, a întrebat Diana Caraman.









































































