15:51:15 03.10.2023
Stiri

VIDEO // Putin susține că „Gazprom” livrează în R. Moldova gaze la „PREȚURI PREFERENȚIALE” și că Rusia nu are nicio tangență cu „stingerea luminii”. Liderul de la Kremlin TACE în privința reducerii volumelor: „Rusia e de vină pentru tot…”

Actualitate 27.10.2022 20:38 Vizualizări2685 Autor: Ziarul National
VIDEO // Putin susține că „Gazprom” livrează în R. Moldova gaze la „PREȚURI PREFERENȚIALE” și că Rusia nu are nicio tangență cu „stingerea luminii”. Liderul de la Kremlin TACE în privința reducerii volumelor: „Rusia e de vină pentru tot…”


Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, susține că „Gazprom” ar livra gaze R. Moldova la „prețuri preferențiale”, deși costurile au ajuns și până la 1 882 de dolari pentru mia de metri cubi.

Mai mult, liderul de la Kremlin spune că nu ar avea nicio legătură cu eventualele deconectări de la energia electrică, deși centrala de la Cuciurgan, controlată de ruși, a decis unilateral să reducă livrările în pragul iernii. Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul clubului de discuții Valdai.

Întrebat de deputatul comunist, Constantin Starîș, ce știe despre criza energetică de la Chișinău, Putin a declarat rânjind că Rusia nu are nimic cu asta.

„Se spune că lumina se stinge în Chișinău... Nu este clar de ce s-a stins lumina. Noi nu avem nicio legătură cu asta. De ce spun asta? Pentru că tot timpul este acuzată Rusia de toate relele. Undeva lumina a fost stinsă, în altă parte nu lucrează WC-ul, Rusia e vinovată. De tot și de toate este vinovată Federația Rusă”, a spus Putin.

Mai mult, Putin susține că dânsul l-a rugat pe Alexei Miller de la „Gazprom” să vândă R. Moldova gaze la „prețuri preferențiale”.

„Vreau să vă informez și tot ce o să vă spun e adevărul pur. Când s-au purtat negocieri cu reprezentanții Guvernului R. Moldova în privința livrărilor de gaz, în privința prețului „Gazprom” a adoptat o poziție pragmatică. A invocat prețul de piață. R. Moldova nu a fost de acord cu poziția „Gazprom” și a insistat pentru prețuri preferențiale. Cei de la „Gazprom” nu au cedat. Ulterior, Alexei Miller a discutat cu mine și a expus poziția „Gazprom”. El m-a asigurat că punctul său de vedere este corect. Eu l-am rugat să fie mai maleabil și să intre în situația părții moldovenești, ținând cont de posibilitățile economice și financiare ale Guvernului de la Chișinău.

L-am întrebat ce face, deși prețurile sunt corecte din punct de vedere al pieței. Totuși, acestea sunt mari pentru R. Moldova și nu vor putea plăti, i-am spus lui Miller. El nu a fost de acord cu mine, dar mi-a ascultat punctul de vedere. Astfel, „Gazprom” a acceptat cerințele Guvernului R. Moldova, iar contractul a fost semnat în condițiile puse de autoritățile din R. Moldova. Acolo sunt multe detalii și nu vreau să vă plictisesc, dar e vorba de datorii, plățile curente, plata în avans. Dar în privința prețurilor am acceptat în totalitate condițiile puse de partea moldovenească. Desigur că trebuie de plătit pentru gaze, este ceva evident. De ce s-a ajuns până la stingerea luminii… asta, scuzați, nu este problema noastră”, a declarat Putin.

Amintim că Rusia a redus, unilateral, cu 30 la sută livrările de gaze în luna octombrie. Asta a creat un deficit pentru producerea energiei electrice la centrala de la Cuciurgan, de unde R. Moldova cumpăra 70 la sută din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.

Lucrurile s-au complicat și mai mult după ce armata rusă a distrus infrastructura critică a Ucrainei, care ne livra 30 la sută din necesarul de energie electrică. În ultimele zile, centrala de la Cuciurgan a redus până la circa 40% livrările de energie electrică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md