Un fost procuror de la DNA-ul din România va evalua performanțele lui Alexandr Stoianoglo


Fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Mariana Alexandru, va face parte din Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Mariana Alexandru a fost desemnată astăzi din partea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în comisia respectivă.
Membrii CSP au declarat că Mariana Alexandru cunoaște sistemul procuraturii din R. Moldova.
Mariana Alexandru, procuror o exepriență de peste 30 de ani în domeniu, cu dosare cu greutate instrumentate şi fără achitări, a candidat anterior la șefia DNA.
În anul 2005 a fost numită în funcția de procuror la DNA.
„Timp de 9 ani, m-am aflat în prima linie a luptei împotriva fenomenului corupției la nivel înalt. Împreună cu echipa pe care am creat-o, am soluționat unele dintre cele mai importante cauze. Activitatea mea a fost apreciată atât pe plan intern cât și de partenerii externi. Nu de puţine ori dosarele pe care le-am instrument fiind amintite în documentele elaborate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În cei 9 la DNA, am ocupat succesiv funcțiile de procuror șef serviciu și am condus din poziția de procuror șef adjunct ambele secții operative din Direcția Națională Anticorupție. În ceea ce priveşte calitatea activații mele, nicio persoană pe care am trimis-o în judecată nu a fost achitată definitiv de instanțe, acest lucru fiind valabil pentru întreaga mea carieră”, declara Mariana Alexandru la interviul pentru ocuparea funcție de șef al DNA.
Amintim că, la începutul lunii noiembrie 2021, CSP a dat curs sesizării președintelui Maia Sandu, care a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Drept urmare, CSP a inițiat această procedură și a îndemnat instituțiile responsabile să desemneze membri în Comisia constituită de Consiliul Superior al Procurorilor pentru evaluarea performanțelor procurorului general suspendat.
Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, câte unul propus de președintele republicii, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și de procurorul general.











































































