00:04:43 12.08.2022
Stiri

Un fost PREMIER îndeamnă autoritățile constituționale de la Chișinău să nu mai fie „sponsor umanitar” pentru regimul separatist de la Tiraspol: „Putin spune în discuții private că vrea să se spele pe mâini de Transnistria…”

Actualitate 19.10.2021 17:37 Vizualizări43619 Autor: Ziarul National
Un fost PREMIER îndeamnă autoritățile constituționale de la Chișinău să nu mai fie „sponsor umanitar” pentru regimul separatist de la Tiraspol: „Putin spune în discuții private că vrea să se spele pe mâini de Transnistria…”


Ex-premierul Ion Sturza susține că înțelege într-o oarecare măsură grija premierului Nataliei Gavrilița pentru cetățenii din stânga Nistrului, însă să nu uite că două treimi din consumul de gaze al regiunii revine la două întreprinderi controlate de regimul separatist - Centrala de la Cuciurgan și Uzina metalurgică de la Râbnița.

„Eu înțeleg că Guvernul trebuie să aibă grijă de toți cetățenii R. Moldova în problema aprovizionării cu energie și salut călduros, dar totuși opresc gazul acasă pe timpul nopții. Ce ar însemna ca Guvernul să garanteze și să achite „necesarul” de gaze pentru regiunea separatistă? Din consumul curent atribuit statistic R. Moldova - aproximativ 2,3 miliarde metri cubi - doar un miliard se consumă pe malul drept al Nistrului. Două treimi din consumul transnistrean revine la două întreprinderi - Centrala de la Cuciurgan și Uzina metalurgică de la Râbnița. De activitatea lor, inclusiv neplata gazului consumat către ruși, depinde 80% din bugetul regiunii”, a menționat Sturza.

Citește și: VIDEO // Premierul Gavrilița, detalii despre negocierile cu „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale: Chișinăul demarează procesul de achiziționare a gazelor naturale din alte surse decât Rusia

În opinia fostului premier, autoritățile ar trebui să se preocupe în primul rând de consumatorii din dreapta Nistrului, care achită pentru gazele și curentul consumat.

Citește și: Gavrilița dă asigurări că NEGOCIERILE cu Rusia în privința livrării gazelor se poartă doar pe dimensiunea economică, dar Kulminski se va întâlni la Moscova doar cu reprezentanții Administrației lui Putin. Este sau nu R. Moldova ȘANTAJATĂ de Rusia

„De ce ar trebui garantată, achitată și această cantitate? Moldova - sponsor umanitar? Produc la centrală energia electrică? Păi, malul drept îl pot asigura de bine, de rău livrările din Ucraina și România. Centrala nu poate funcționa în siguranță decât cu patru unități de generare? Atunci să vândă electricitatea ucrainenilor, dacă au din ce o produce. Cărbunele din rezervă ajunge pe trei luni? Cumpărăm cu drag în aceste luni energie la prețul pieței.

A, că rușii vor să se spele pe mâini de Transnistria (o spune chiar Putin în discuții mai private) și să pună tam-nisam toate datoriile curente și istorice pe Guvernul de la Chișinău, profitând de criza prețurilor, este altă poveste. Nu, fraților (mai mari)! Aceste probleme pot și vor fi discutate în condiții mai liniștite. Drujba drujboi, a tabaciok v rozni”, a conchis Sturza.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că va avea o discuție cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

„Astăzi voi avea o discuție la telefon cu Vadim Krasnoselski. Sunt interesată să aflu care este nivelul de pregătire pentru perioada de iarnă a malului stâng, care sunt riscurile pentru cetățeni. Vom discuta mai multe scenarii. Gazele în regiunea transnistreană ajung prin punctul de trecere Grebeniki… De aceea, soluția optimă e să avem un contract rezonabil cu „Gazprom” pe termen lung și să asigurăm gaze pentru toți cetățenii. Dacă nu, discutăm soluțiile alternative. Problema livrării gazelor e o problemă complexă”, a declarat oficialul de la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md