00:47:17 29.09.2022
Stiri

VIDEO // Premierul Gavrilița, detalii despre negocierile cu „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale: Chișinăul demarează procesul de achiziționare a gazelor naturale din alte surse decât Rusia

Actualitate 19.10.2021 11:01 Vizualizări9741 Autor: Ziarul National
VIDEO // Premierul Gavrilița, detalii despre negocierile cu „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale: Chișinăul demarează procesul de achiziționare a gazelor naturale din alte surse decât Rusia


Premierul Natalia Gavrilița susține că R. Moldova va avea gaze naturale, însă la un preț mai mare. Prețul anual la gaze variază între 600 și 650 de dolari, dar autoritățile de la Chișinău încearcă să negocieze un cost mai bun pentru volumele contractate.

„Ne confruntăm cu o criză majoră generată de creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel mondial. În toată această perioadă, Guvernul a purtat negocieri cu „Gazprom” și a căutat soluții alternative. Am comunicat la diferite etape detalii tehnice, dar suntem într-un proces de negociere și nu putem oferi prea multe detalii. Mesajul meu către cetățeni este că R. Moldova va avea gaze naturale, dar întrebarea e la ce preț. Este cert că prețul va crește, însă tarifele nu se vor majora imediat. Am fost mereu în discuții cu Administrația prezidențială din Rusia, dar negocierile nu sunt simple. Ce ține de vizita lui Dmitri Kozak, dânsul a fost invitat la Președinție, dar am fost informați că nu va veni săptămâna aceasta. Între timp, vicepremierul Vlad Kulminski va pleca joi la Moscova, pentru a continua discuțiile”, a declarat Natalia Gavrilița astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul promite să ofere în scurt timp mai multe detalii despre negocierile cu „Gazprom”.

„Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit aceste negocieri, cu o finalitate care să convină ambelor părți. R. Moldova a fost un partener stabil al „Gazprom”-ului și și-a onorat obligațiunile prin contracte pe termen lung, cu volume stabile contractate. Sunt unele detalii privind negocierile cu Federația Rusă, pe care nu putem să le facem publice acum. Acestea vor fi spuse la momentul potrivit”, a punctat Gavrilița.

De asemenea, prim-ministra a subliniat că în prezent sunt purtate discuții intense cu alte state, pentru a identifica alți furnizori de gaze.

„Am avut negocieri la acest capitol cu România, Ucraina, Polonia și alte țări. Guvernul începe procesul de achiziționare a gazelor din surse alternative, prin intermediul companiei „Energocom”. Un prim-pas va fi modificarea bugetului, pentru a rezerva banii necesari de a face această achiziție. Facem acest pas pentru că volumele livrate de „Gazprom” în octombrie sunt mai mici decât cele necesare. La ședința Guvernului vom lua aceste decizii, care vor permite creșterea capitalului social al companiei „Energocom”, ceea ce va deschide calea achiziționării gazelor naturale din surse alternative, dacă va fi necesar. Indiferent de rezultatul negocierilor, noi nu putem lăsa R. Moldova fără gaze. Situația în care ne aflăm ne arată cât de corectă a fost decizia de a accelera construcția gazoductului Iași – Chișinău. În ultima săptămână, acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz, care au permis balansarea presiunii. Suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces”, a spus Natalia Gavrilița.

Sursa citată a recunoscut faptul că este inevitabilă creșterea tarifelor pentru cetățeni, dar a adăugat că Guvernul va oferi compensații cetățenilor.

„Ceea ce este clar la această etapă e că prețul de achiziționare va crește și, respectiv, va crește tariful. Este un proces inevitabil, iar ceea ce poate face Guvernul pentru a ajuta oamenii în perioada care vine este implementarea unui mecanism de compensare a creșterii de tarif. Acest mecanism va fi țintit pe păturile vulnerabile ale populației. Astăzi voi avea o discuție cu Vadim Krasnoselski (așa-zisul lider al regiunii transnistrene - n.r. ). Vreau să abordez modul în care vom comunica pe parcursul acestei crize. Pentru noi e important ca toți cetățenii R. Moldova să treacă cu bine prin această iarnă, inclusiv cetățenii din stânga Nistrului”, a punctat premierul.

Chiar dacă nu a vrut să ofere detalii despre negocierile cu „Gazprom”, Natalia Gavrilița s-a referit la prețurile care ar fi solicitate de furnizorul rus de la R. Moldova.

„Prețul la gaze variază pe piața internațională de la o zi la alta. Sunt diferite prețuri: prețul de zi, prețul de semestru și anual. Săptămâna trecută, prețul pentru un an calendaristic varia între 600 și 650 de dolari pentru mia de metri cubi. Noi încercăm să negociem prețuri mai bune decât prețul de piață, în funcție de perioadă și volumele pe care le vom contracta”, a conchis Natalia Gavrilița.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce nu renunță Put...

23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md