07:16:24 14.06.2024
Stiri

Stația back-to-back de la Vulcănești de 600 MW nu va mai fi construită: „Nu mai este justificată economic”

Actualitate 04.11.2022 16:50 Vizualizări4429 Autor: Ziarul National
Stația back-to-back de la Vulcănești de 600 MW nu va mai fi construită: „Nu mai este justificată economic”


Construcția stației back-to-back de la Vulcănești de 600 MW nu mai este justificată tehnic și economic. Aceasta este concluzia unui studiu al Băncii Mondiale, prezentat astăzi în cadrul unei mese rotunde, organizată la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Studiul evaluează fezabilitatea tehnică și economică a investiției în construcția stației back-to-back (BtB) de la Vulcănești de 600 MW, în condițiile în care beneficiul major al acesteia, de integrare în piața europeană unică de energie electrică, a dispărut, odată cu sincronizarea, în regim de urgență, a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și R. Moldova cu Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E.

Secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan, a subliniat că circumstanțele create la nivel regional au accelerat sincronizarea la sistemul energetic european și, în acest context, era necesar să fie identificată o alternativă tehnică pentru stația back-to-back de la Vulcănești, construcția căreia nu mai este justificată economic.

„Acest lucru ne va permite realocarea investiției pentru realizarea altor proiecte importante de securitate energetică”, a accentuat Constantin Borosan.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău vor continua.

„Linia electrică și și stația back-to-back sunt obiective diferite. Nu mai e nevoie de această stație, pentru că ne-am sincronizat cu Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E”, a precizat Spînu.

Construcția LEA 400 kV va avea 158 de kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor. Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani.

BERD și BEI vor oferi R. Moldova împrumuturi de câte 80 de milioane de euro, Asociația Internațională pentru Dezvoltare - 61 de milioane de euro, iar UE/NIP - un grant în sumă de 39,4 milioane de euro.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md