14:03:58 06.02.2023
Stiri

Starea de urgență, PRELUNGITĂ cu încă 60 de zile în R. Moldova. Prim-ministra Natalia Gavrilița: „Există riscuri legate de aprovizionarea cu gaze și energie electrică și trebuie să acționăm rapid”

Actualitate 01.12.2022 19:17 Vizualizări916 Autor: Ziarul National
Starea de urgență, PRELUNGITĂ cu încă 60 de zile în R. Moldova. Prim-ministra Natalia Gavrilița: „Există riscuri legate de aprovizionarea cu gaze și energie electrică și trebuie să acționăm rapid”


Parlamentul a acceptat, cu 55 de voturi, solicitarea Guvernului de a prelungi cu 60 de zile, începând din 6 decembrie, starea de urgență în Republica Moldova.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat de la tribuna Parlamentului că „există în continuare riscuri legate de aprovizionarea R. Moldova cu gaze și energie electrică”, iar autoritățile trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a lua rapid decizii.

Șefa Guvernului a amintit contextul în care ne aflăm, generat de ,,războiul injust" declanșat de Federația Rusă în Ucraina, consecințele căruia ne afectează direct - racheta rusească ce a căzut la Naslavcea, cele trei rachete rusești care au penetrat ilegal spațiul nostru aerian, dar și deconectările de energie electrică, atunci când rușii bombardează infrastructura energetică a statului vecin.

„Dacă nu exista starea de urgență, nu am fi putut achiziționa de urgență energie electrică din România și oamenii ar fi rămas în beznă”, e exemplificat prim-ministra.

Secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a informat deputații că, în prezent, R. Moldova procură energie electrică în proporție de 100% din România, iar prețurile sunt la nivelul celor achitate de către cetățenii din România și sunt de trei ori mai mici decât cele de pe piață.

România a sărit în ajutor R. Moldova, după ce regimul separatist de la Tiraspol, loial Moscovei, a refuzat să mai furnizeze energie electrică pentru malul drept al Nistrului, invocând deficit de gaze, după ce Federația Rusă a redus unilateral cantitatea livrată republicii noastre începând cu luna octombrie.

Întrebată ce vor face autoritățile pentru a ajuta cetățenii R. Moldova afectați de deconectări și criza energetică, Natalia Gavrilița a amintit că rezerva de gaze strategică este în prezent de 230 de milioane de metri cubi de gaze (cantitate care ar ajunge pentru acoperirea consumului pentru circa două luni - n.r.), iar statul va acorda compensații pentru plata facturilor, inclusiv la energia electrică și termică.

Deputații din opoziție le-au reproșat autorităților că starea de urgență nu ar fi justificată, iar „banii aruncați” pentru compensații nu ar rezolva problemele oamenilor.

Aceştia au părăsit şedinţa Parlamentului cu puțin timp înainte de a supune votului decizia de a prelungi starea de urgență în R. Moldova.

Amintim că, pe 24 februarie curent, Parlamentul a declarat starea de urgență, la propunerea Guvernului, pe întreg teritoriul republucii, ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale provocat de războiul din Ucraina.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md