21:33:09 17.04.2024
Stiri

Simona Halep a aflat verdictul în cazul de dopaj! Decizia teribilă dictată - PATRU ani de suspendare

Actualitate 12.09.2023 18:44 Vizualizări1824 Autor: Ziarul National
Simona Halep a aflat verdictul în cazul de dopaj! Decizia teribilă dictată - PATRU ani de suspendare


Simona Halep a aflat în sfârșit verdictul în cazul de dopaj în care e implicată, după aproape un an de la vestea șocantă privind testul pozitiv de la US Open, trei amânări ale audierii și o nouă acuzație, legată de nereguli în pașaportul său biologic. Românca a primit o suspendare de patru ani.

Simona Halep a aflat azi verdictul în cazul de dopaj în care e implicată din octombrie 2022. Sportiva din România a fost suspendată timp de patru ani.

,,Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP). 

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui
Halep.   

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open. Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.
Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.  Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.
Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel", se arată în comunicatul ITIA.
Simona Halep a anunțat, pe data de 21 octombrie 2022, că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la substanța Roxadustat: "Astăzi începe cel mai dificil meci din viața mea: o luptă pentru adevăr.
Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, lucru care a venit ca cel mai mare șoc al vieții. În toată cariera mea, ideea de a trișa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte și este total împotriva valorilor cu care am fost educată.
În fața unei situații așa de nedrepte, mă simt confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit pentru a dovedi că nu am luat conștient substanța interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală", a spus Halep.
Roxadustat, vândut sub denumirea comercială Evrenzo, este un medicament împotriva anemiei. Roxadustat este un inhibitor care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.
A fost investigat în studii clinice pentru tratamentul anemiei cauzate de boala cronică de rinichi, iar această substanță se regăsește pe lista celor interzise, conform Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md