00:02:04 15.06.2024
Stiri

R. Moldova va primi aproape 300 de MILIOANE de euro de la UE. Consiliul UE a DUBLAT ajutorul financiar pentru R. Moldova în ajunul Summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău

Actualitate 30.05.2023 13:59 Vizualizări1327 Autor: Ziarul National


R. Moldova va primi aproape 300 de MILIOANE de euro de la UE. Consiliul UE a DUBLAT ajutorul financiar pentru R. Moldova în ajunul Summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău

Statele membre ale Uniunii Europene au decis marți, cu două zile înainte de summitul Comunității Politice Europene (CPE) de la Chișinău, să sporească de aproape de două ori valoarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova, pe care a convenit să o acorde cu un an în urmă.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, în aprilie 2022, cu o zi înainte ca România, Germania și Franța să lanseze Platforma de sprijin pentru R. Moldova, statele membre au permis UE să ajute financiar R. Moldova cu 150 de milioane de euro. Astăzi, în ajunul Summitului CPE de la Chișinău, Consiliul a majorat această sumă cu 145 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că R. Moldova va avea la dispoziție în total 295 de milioane de euro.

Asistența macrofinanciară a Uniunii are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a agendei de reforme structurale a R. Moldova, suplimentând resursele puse la dispoziție în cadrul acordului financiar cu FMI.

„R. Moldova poate continua să se bazeze pe UE. Vom continua să sprijinim R. Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar. Având în vedere circumstanțele actuale, este oportun să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziția R. Moldovei”, a declarat ministrul de Finanțe al Suediei, Elisabeth Svantesson.

Din suma maximă de 295 de milioane de euro, UE va oferi până la 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și până la 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Asistența va contribui la acoperirea necesităților balanței de plăți a R. Moldovea, așa cum au fost identificate în programul FMI.

Decizia va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md