17:41:51 27.05.2019
 
Stiri

Președintele Dodon a PROMULGAT legile din reforma fiscală, inclusiv amnistia de capital: Iată cum motivează

Politică 09.08.2018 14:09 Vizualizări2983 Autor: Ziarul National
Președintele Dodon a PROMULGAT legile din reforma fiscală, inclusiv amnistia de capital: Iată cum motivează

Președintele Igor Dodon a promulgat pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital, aprobată de Parlament în două lecturi în penultima ședință de Parlament a sesiunii de primăvară.

Dodon spune că a luat această decizie, după ce a ascultat „comentariile experților și ale mediului academic, ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar și ale celor de peste hotare” și ironizează guvernarea că i-ar fi „copiat reforma din 2007”.

Iată cum motivează Igor Dodon semnătura pe care și-a pus-o pe pachetul de legi cu referire la reforma fiscală:

„1. În esență, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întârziată, chiar dacă ea conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală.

2. Concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci când a renunțat la reforma din 2007 și încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldovenești într-o albie a dezvoltării. După 10 ani, guvernanții au ajuns să aplice soluții economice pe care le-au criticat cândva. Asta înseamnă că guvernarea învață greu, iar multe decizii importante le ia cu mare întârziere.

3. Din cauza sistemului eronat de impozitare, din țară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia țării.

4. În condițiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decât în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat și susținut.

5. În loc să acționeze inteligent și preventiv, guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercând să soluționeze rapid o problemă care s-a acutizat. Dar acest lucru nu o va salva de faliment electoral la alegeri”.

În opinia lui Dodon, toate aceste inițiative trebuie suplinite cu altele, „mult mai cardinale”, cum ar fi politici eficiente de administrare fiscală, care vor contribui la capitalizarea efectelor acestei reforme, eliminarea concurenței neloiale, anularea impozitului pe venitul reinvestit, modificarea sistemului de impozitare a TVA în domeniul agricol etc.

„Noi trebuie să creăm condiții mai competitive pentru atragerea de investiții în economie, dezvoltarea mediului de afaceri, crearea noilor locuri de muncă, creșterea substanțială a exportului de mărfuri și servicii ..., deoarece fără toate acestea și noua guvernare va trebui să stea cu mâna întinsă după ajutoarele umanitare venite din Occident sau din altă parte”, a conchis Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Andrei 09.08.2018 14:42

Interesant, Cum de proștii ăștia din opoziție nu văd eficiența acestei legi, deam dacă tocmai și Dodon vrea s-o promulge, apoi e o rușine pentru ei s-o critice.

Andrei 09.08.2018 14:31

Dodon incearca sa se accentueze cumva inainte de parlamentare. Dar este o abordare total gresita!

Spencer 09.08.2018 14:56

Păi, măcar în ceva Dodon a dat dovadă de ceva minte, or din start era clar că acest pachet de legi este o premisă sigură pentru dezvoltare și asta nu putea fi negat.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2019 09:15 Nicolae Negru Europa ne unește sau ce învățăminte a...

24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md