21:21:21 04.07.2025
Stiri

Percheziții în biroul „judecătoarei lui Platon”. Aceasta a PĂRĂSIT R. Moldova, după ce CSM și-a dat acordul să fie cercetată PENAL

Actualitate 31.03.2022 12:14 Vizualizări2637
Percheziții în biroul „judecătoarei lui Platon”. Aceasta a PĂRĂSIT R. Moldova, după ce CSM și-a dat acordul să fie cercetată PENAL Facebook/Dumitru Alaiba

Procurorii anticorupție au descins astăzi în biroul de serviciu al judecătoarei Olesea Țurcan, care este cercetată pentru „pronunțarea cu bună știință” a unei decizii contrare legii. După ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, în privința pornirii urmăririi penale, judecătoarea ar fi părăsit R. Moldova.

„Ținând cont de faptul că magistrata a părăsit ieri teritoriul R. Moldova, în acest sens echivându-se de la efectuarea urmăririi penale în privința sa, realizarea perchezițiilor la domiciliul acesteia nu poate fi efectuată, deocamdată”, comunică Procuratura Anticorupție.

Citește și: DUELUL Alaiba-Platon continuă: „În această problemă mai există interesele statului. Pe ele trebuie să le protejăm. Nu e vorba despre lupta dintre Platon, Plahotniuc, Șor. Ei au făcut afaceri împreună, acum se războiesc...”

Judecătoarea Olesea Țurcan este vizată în dosarul „Platon”, iar deputatul Diumitru Alaiba a declarat anterior că aceasta ar fi „judecătoarea lui Platon”. „Judecătoarea Olesea Țurcan, la 6 noiembrie 2020, ar fi pronunţat cu bună știință o încheiere contrară legii prin care a oferit controlul asupra pachetului de acțiuni al companiei de asigurări S.A. „Moldasig” (în mărime de 65,03%), unui fost acționar care deținea o cotă de doar 4,99% (Wesna LTD), beneficiar al căreia este Veaceslav Platon.

Atât Serviciul de Informații și Securitate cât și Inspecția Judiciară a CSM m-au informat că „au constatat o bănuială rezonabilă de comitere de către magistratul Olesea Țurcan a abaterilor disciplinare în acest caz, și anume neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere sau necorespunzătoare a unei obligații de serviciu”, a menționat Alaiba.

Chiar și după aceste constatări, la acea perioadă CSM a refuzat să aplice careva sancțiuni disciplinare în privința Olesei Țurcan. „La sesizarea adresată procurorului general de atunci, Alexandr Stoianoglo, am primit următorul răspuns: „nu s-au adus argumente că s-a comis pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri contrare legii [...] la moment temeiuri de intervenire a procurorului lipsesc”.

La mai puțin de un an de la emiterea acelei decizii abuzive și arbitrare a Procuraturii Generale de a nu cerceta acel caz, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat acordul CSM pentru efectuarea urmăririi penale (percheziții, reținerea și arestarea) în privința judecătoarei Olesea Țurcan. Membrii CSM au admis cererea și au transmis-o Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului pentru examinare. Sperăm că constatările care s-au regăsit în raportul Inspecției Judiciare CSM și răspunsul SIS din noiembrie 2020 se vor regăsi în cauza penală inițiată”, declara Alaiba pe 17 noiembrie 2021.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte