07:40:26 24.05.2024
Stiri

Mai mulți candidați ai Partidului „Șansă” riscă să fie excluși din cursa electorală, pentru că folosesc surse ILEGALE de finanțare. Deciziile urmează să fie luate de consiliile electorale locale

Actualitate 30.10.2023 18:49 Vizualizări1503 Autor: Ziarul National
Mai mulți candidați ai Partidului „Șansă” riscă să fie excluși din cursa electorală, pentru că folosesc surse ILEGALE de finanțare. Deciziile urmează să fie luate de consiliile electorale locale


Mai mulți candidați ai Partidului „Sansă” riscă să fie excluși din cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie, deoarece folosesc surse ilegale de finanțare. Deciziile de eliminare din cursa electorală urmează să fie luate de consiliile electorale de circumscripție, a stabilit în această seară Comisia Electorală Centrală (CEC), cu voturile a cinci membri.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a enumerat, în cadrul ședinței CEC, acuzațiile din sesizările venite de la Serviciul de Informații și Securitate, Inspectoratul General al Poliției și subdiviziunilor teritoriale ale acestora, potrivit cărora alegătorii din numeroase localități ale R. Moldova ar fi „cumpărați” cu sume între 300 și 500 de lei în schimbul colectării de date personale pentru susținerea proiectelor „Satul moldovenesc” și „Visul meu” ale Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, preluate de Partidul „Șansă”, „coruperea” votanților cu așa-numire acorduri de sponsorizare etc.

Potrivit deciziei CEC, consiliile electorale de circumscripție electorală sunt obligate să examineze, până la data de 1 noiembrie, anularea înregistrării a candidaților „Șansa” din următoarele localități:

  • Târșiței (Telenești),
  • Țareuca (Rezina),
  • Ișcălău (Fălești),
  • Dobrogea Veche (Sîngerei),
  • Merenii Noi (Anenii Noi),
  • Alexanderfeld (Cahul),
  • Pitușca (Călărași),
  • Răculești (Criuleni),
  • Joltai (UTA Găgăuzia).

Reprezentanta Partidului „Șansă” a declarat în cadrul aceleiași ședințe că între această formațiune și cea a Partidului „Șor” nu ar exista nicio legătură și că proiectele „Satul moldovenesc” sau „Visul meu” nu sunt ilegale. Aceeași sursă a precizat că nu a văzut „probe” în sesizările SIS și IGP vizavi de ilegalități comise de Partidul „Șansă”.

Decizia CEC poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Menționăm că din cursa electorală ar putea fi excluși și Alexei Lungu, candidat la funcția de primar al municipiului Orhei, dar și Victoria Șapa, candidatul Partidului „Șansă” la Primăria Bălți. Președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a declarat în această seară, în fața sediului CEC, că o decizie în privința eliminării sale și a Victoriei Șapa din cursa electorală va fi luată mâine.

Amintim că directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a trimis la finele săptămânii trecute o scrisoare către CEC, în care prezintă mai multe dovezi privind finanțarea ilegala a Partidului ,,Șansă" din surse financiare din Federația Rusă. În speță, SIS a solicitat Alexei Lungu și Victoria Șapa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md