05:19:19 03.03.2024
Stiri

Dodon solicită DEMISIA viceministrului Apărării și INTERZICE militarilor să plece peste hotare fără acordul în scris al șefului statului

Politică 08.09.2017 11:13 Vizualizări5485 Autor: Ziarul National
Dodon solicită DEMISIA viceministrului Apărării și INTERZICE militarilor să plece peste hotare fără acordul în scris al șefului statului


Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că i-a solicitat premierului Pavel Filip să-l demită pe viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, după ce militarii moldoveni au plecat ieri la stagiul din Ucraina, în pofida refuzului său.

„Au rămas unioniști și liberali în funcție și se joacă de-a țara”, a acuzat Dodon.

Șeful statului a mai anunțat că, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, a semnat astăzi-dimineață un ordin prin care interzice militarilor moldoveni să participe la orice exerciții militare sau la stagii peste hotare fără acordul în scris al șefului statului.

„Acest ordin este obligatoriu. Niciun militar nu va părăsi teritoriul R. Moldova fără acordul scirs al Comandantului Suprem al Forțelor Armate. Nu vreau să blochez nimic, dar nu o să permit”, a accentuat Dodon, adăugând că dânsul nu va trimite militarii „la război”.

În aceeași conferință de presă, Dodon a acuzat Guvernul de „uzurpare a puterii în stat”, pentru că a decis plecarea militarilor la stagiul din Ucraina, în pofida interdicției președintelui.

„Ieri, la ora 14.15, toți militarii erau pe loc. Au plecat seara. Într-o țară prezidențială, Filip (premierul Pavel Filip - n.r.) zbura din funcție alaltăieri. Pentru așa ceva, încălcarea legislației, Guvernul pleca din funcție. Și acest lucru se va întâmpla”, a mai spus Dodon, anunțând că a inițiat verificări și ar putea dispune retrogradarea unor militari pentru faptul că au permis sau au plecat în Ucraina.

Șeful statului a repetat că militarii moldoveni nu vor participa la exerciții militare peste hotare, până la minister nu va fi numit un ministru profesionist: „Atât timp cât nu va fi un ministru, militarii nu vor participa la niciun exercițiu militar peste hotare. La stagii - nicio problemă. Noi suntem țară neutră. De ce să participi la exerciții într-o țară unde există un conflict militar. În Ucraina este război. Doamne ferește de o provocare. Guvernul zice că nu e vorba de exercițiu militar, ci stagiere. Ce să faci la stagiere cu militari NATO din 14 țări?”, a întrebat Dodon.

Amintim că 57 de militari din R. Moldova au plecat la un stagiu din Ucraina, în baza unei decizii aprobate de Guvern. Dodon a anulat decizia, care a fost totuși publicată în „Monitorul Oficial”, și Președinția s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a stabili ce instituție are dreptate în această chestiune.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md