06:24:28 29.07.2021
 
Stiri

Dodon solicită DEMISIA viceministrului Apărării și INTERZICE militarilor să plece peste hotare fără acordul în scris al șefului statului

Politică 08.09.2017 11:13 Vizualizări5300 Autor: Ziarul National
Dodon solicită DEMISIA viceministrului Apărării și INTERZICE militarilor să plece peste hotare fără acordul în scris al șefului statului


Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că i-a solicitat premierului Pavel Filip să-l demită pe viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, după ce militarii moldoveni au plecat ieri la stagiul din Ucraina, în pofida refuzului său.

„Au rămas unioniști și liberali în funcție și se joacă de-a țara”, a acuzat Dodon.

Șeful statului a mai anunțat că, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, a semnat astăzi-dimineață un ordin prin care interzice militarilor moldoveni să participe la orice exerciții militare sau la stagii peste hotare fără acordul în scris al șefului statului.

„Acest ordin este obligatoriu. Niciun militar nu va părăsi teritoriul R. Moldova fără acordul scirs al Comandantului Suprem al Forțelor Armate. Nu vreau să blochez nimic, dar nu o să permit”, a accentuat Dodon, adăugând că dânsul nu va trimite militarii „la război”.

În aceeași conferință de presă, Dodon a acuzat Guvernul de „uzurpare a puterii în stat”, pentru că a decis plecarea militarilor la stagiul din Ucraina, în pofida interdicției președintelui.

„Ieri, la ora 14.15, toți militarii erau pe loc. Au plecat seara. Într-o țară prezidențială, Filip (premierul Pavel Filip - n.r.) zbura din funcție alaltăieri. Pentru așa ceva, încălcarea legislației, Guvernul pleca din funcție. Și acest lucru se va întâmpla”, a mai spus Dodon, anunțând că a inițiat verificări și ar putea dispune retrogradarea unor militari pentru faptul că au permis sau au plecat în Ucraina.

Șeful statului a repetat că militarii moldoveni nu vor participa la exerciții militare peste hotare, până la minister nu va fi numit un ministru profesionist: „Atât timp cât nu va fi un ministru, militarii nu vor participa la niciun exercițiu militar peste hotare. La stagii - nicio problemă. Noi suntem țară neutră. De ce să participi la exerciții într-o țară unde există un conflict militar. În Ucraina este război. Doamne ferește de o provocare. Guvernul zice că nu e vorba de exercițiu militar, ci stagiere. Ce să faci la stagiere cu militari NATO din 14 țări?”, a întrebat Dodon.

Amintim că 57 de militari din R. Moldova au plecat la un stagiu din Ucraina, în baza unei decizii aprobate de Guvern. Dodon a anulat decizia, care a fost totuși publicată în „Monitorul Oficial”, și Președinția s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a stabili ce instituție are dreptate în această chestiune.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md