12:13:34 22.04.2024
Stiri

Dodon a PĂRĂSIT iarăși R. Moldova, deși știa că e CITAT de Procuratura Generală. Socialistul evită să dea ochii cu PROCURORII - nu s-a prezentat astăzi la audierile în dosarul „Energocom”

Actualitate 27.12.2021 11:55 Vizualizări8847 Autor: Ziarul National
Dodon a PĂRĂSIT iarăși R. Moldova, deși știa că e CITAT de Procuratura Generală. Socialistul evită să dea ochii cu PROCURORII - nu s-a prezentat astăzi la audierile în dosarul „Energocom” stiri.md


Fostul ministru al Economiei, Igor Dodon, nu s-a prezentat astăzi în fața procurorilor, pentru a oferi explicații în dosarul „Energocom”, schemă prin intermediul căreia bugetul de stat a fost prejudiciat cu circa 124 de milioane de lei. Socialistul menționa zilele trecute că nu are ce ascunde și că nu ar fi încălcat nimic în 2008, atunci când, prin semnarea unui document, cetățenii au fost obligați să scoată mai mulți bani din buzunar pentru energia electrică.

Ședința la care Igor Dodon urma să fie audiat în dosarul „Energocom” a fost amânată la solicitarea avocatului acestuia, Maxim Lebedinschi. Fostul consilier prezidențial Maxim Lebedinschi a menționat că președintelui de onoare al PSRM nu se află în R. Moldova.

„Până în prezent, citația nu a fost, oficial, înmânată domnului Dodon. De citare am aflat, ca și toată lumea, din presă. Conform Codului de Procedură Penală, citarea se face cu cel puțin cinci zile înainte. Acest fapt nu a fost realizat, dar manifestând principiul bunei credințe, personal am adresat Procuraturii o cerere de amânare pentru a da posibilitatea domnului Dodon să fie prezent la audiere. S-a convenit o altă ședință cu procurorul pentru data de 29 decembrie”, a declarat Maxim Lebedinschi pentru Deschide.MD.

Citește și: Procurorii, pe urmele lui Dodon și Greceanîi? Cauză PENALĂ în privința unei SCHEME din 2008 privind importul de energie electrică din Ucraina. O firmă-CĂPUȘĂ a câștigat „din nimic” circa 12 milioane de dolari

Amintim că Igor Dodon a fost citat la Procuratura Generală pentru a fi audiat și recunoscut în calitate de bănuit într-un dosar penal.

Citește și: Ce spune Dodon despre faptul că a fost CITAT de Procuratura Generală, pentru a fi audiat și recunoscut în calitate de BĂNUIT într-un dosar PENAL

De partea cealaltă, Dodon a menționat că subiectul cu citarea sa la Procuratura Generală ar fi o fumigenă lansată de guvernare. „Guvernarea nu știe ce să mai inventeze pentru a distrage atenția cetățenilor de la tarife, eșecuri, prețuri mari, alegeri antidemocratice la Bălți și căderea PAS-ului în sondaje. În curând revin la Chișinău, sunt într-o deplasare de serviciu de o zi peste hotare și voi da comentarii mai desfășurate privind situația din republică, despre cât de grav degradează lucrurile și cât de fierbinte politic va fi primăvara care vine”, a declarat Dodon zilele trecute.

Anterior, Procuratura Generală anunța că a pornit urmărirea penală pe faptul încheierii, în anul 2008, când Guvernul era condus de socialista Zinaida Greceanîi, iar Ministerul Economiei - de Igor Dodon, a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina.

Citește și: VIDEO // Probleme mari pentru Dodon. Un fost consilier PREZIDENȚIAL prezintă PROBE noi despre schema privind importul de energie electrică din Ucraina: „Prejudiciul este de 14,5 milioane de dolari, iar 50% au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc”

Până la încheierea respectivului contract cu partea ucraineană, R. Moldova plătea 40 de dolari pentru megawatt-ul de energie electrică, iar după semnarea documentului – 53 de dolari. Această diferență a fost pusă pe seama consumatorilor din R. Moldova, iar prejudiciul estimat se ridică la circa 12 milioane de dolari.

Procurorii au stabilit, în cadrul urmăririi penale, că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea R. Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara republicii, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md