17:14:52 18.05.2024
Stiri

Deputata Irina Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu, pe banca ACUZAȚILOR. Procurorii au finalizat urmărirea penală pe numele celor doi soți, care acționau la comanda „grupului criminal organizat condus de Șor”

Actualitate 02.11.2023 16:36 Vizualizări1650 Autor: Ziarul National


Deputata Irina Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu, pe banca ACUZAȚILOR. Procurorii au finalizat urmărirea penală pe numele celor doi soți, care acționau la comanda „grupului criminal organizat condus de Șor”

Deputata Irina Lozovan, candidat al Partidului „Renaștere” pentru funcția de primar al orașului Ocnița, și soțul ei, Pavel Gârleanu, vor ajunge pe banca acuzaților, după ce procurorii au finalizat urmărirea penală în dosarul în care cei doi sunt învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, la această etapă urmează să fie prezentate materialele cauzei penale învinuiților și avocaților acestora, să fie soluționate cererile și demersurile acestora, iar ulterior cauza penală va fi expediată în instanța de judecată.

Procurorii au constatat că Irina Lozovan, fiind deputat în Parlament și membră a Biroului Politic al Partidului „Renaștere”, acționând în mod intenționat și prin înțelegere prealabilă cu soțul ei și alte persoane nestabilite din conducerea partidului respectiv și care au dreptul de gestionare a surselor financiare a acestuia, a acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

„Din motiv că Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor, având scopul menținerii controlului asupra unor procese politice, electorale, sociale din R. Moldova, a oferit Irinei Lozovan mijloace bănești pentru identificarea cât mai multor primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la Partidul „Renaștere”. Astfel, învinuita a încercat să-l recruteze pe primarul orașului Ocnița, promițând-ui acestuia 1 000 000 de lei. Totodată, Lozovan i-a transmis că primarului că va mai beneficia de un milion de lei pentru necesitățile primăriei, inclusiv dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „Renaștere”, precizează Procuratura Anticorupție.

Deși primarul orașului Ocnița a refuzat propunerea, Irina Lozovan și soțul acesteia au continuat „acțiunile de convingere”, transmițând-ui suma de 30 000 de dolari. Banii proveniți de la grupul criminal organizat Șor au fost ridicați de către soțul Irinei Lozovan de la sediul Partidului „Renaștere”, amintesc procurorii.

Pe 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul R. Moldova au aprobat cererea procurorului general interimar privind ridicarea imunității Irinei Lozovan, lipsind-o de imunitate parlamentară. Pe 18 octombrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a prelungit măsura preventivă în privința Irinei Lozovan - arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md