07:08:53 21.05.2024
Stiri

Consilierii SOCIALIȘTI și COMUNIȘTI au aprobat MAJORAREA până la 24 de lei a tarifului la apă și canalizare în Chișinău. Decizia ar fi ILEGALĂ: „Acest vot urmează a fi contestat pe toată căile legale”

Actualitate 25.11.2022 14:57 Vizualizări1731 Autor: Ziarul National
Consilierii SOCIALIȘTI și COMUNIȘTI au aprobat MAJORAREA până la 24 de lei a tarifului la apă și canalizare în Chișinău. Decizia ar fi ILEGALĂ: „Acest vot urmează a fi contestat pe toată căile legale”


Aleșii locali din Chișinău din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), Partidului Social Democrat European (fostul Partid Democrat din Moldova), dar și câțiva consilieri neafiliați au votat astăzi, 25 noiembrie, pentru majorarea până la 24 de lei a tarifului la apă și canalizare în capitală.

Astfel, pentru majorarea tarifului la apă și canalizare în Chișinău au votat 26 de consilieri: PSRM - 20; PCRM – 1, Partidul Unității Naționale - 1, PSDE- 1 și consilierii neafiliați - Aliona Mandatii, Ala Tîșcul și Valentin Cebotari.

Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Liberal și Partidul „ȘOR” au votat împotriva acestei decizii.

Vicepreședintele PAS, Radu Marian, consideră ilegală decizia aprobată de consilierii loiali primarului Ion Ceban.

„Consilierii socialiști și neafiliați au aprobat astăzi, în prima lectură, majorarea tarifului de apă la 24 lei. Ei și-au depășit atribuțiile și nu aveau cum să ia o astfel de decizie. Acest vot urmează a fi contestat pe toată căile legale”, a precizat deputatul.

De asemenea, Marian i-a explicat lui Ceban de ce este greșit să compari tarifele din alte localități cu cele din Chișinău.

„Primarul de Chișinău se indignează că tariful pentru distribuirea apei la Chișinău este mult mai mic decât în celelalte orașe ale R. Moldova. Vreau să-i aduc aminte primarului de conceptul microeconomic care se cheamă economie de scară (economies of scale).Astea sunt avantajele de cost pe care le obține o entitate care are operațiuni extinse (ex. mulți clienți, multă producție). Prin alte cuvinte, este mult mai ușor să redistribui costurile livrării apei pentru un oraș cu 700 mii locuitori, decât pentru un oraș cu 50 mii de locuitori. Tarifele vor fi mai mici în orașele mai mari. E logică elementară”, a punctat Marian.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md