Comisia de la Veneția s-a expus în privința deciziilor CC care au declanșat o criză politică la Chișinău: „Este prima dată când CV se expune asupra hotătârilor vreunei Curți Consituționale și o rușine pentru R. Moldova”


Comisia de la Veneția (CV) a adoptat astăzi o poziție vizavi de ultimele decizii ale Curții Constituționale, care au dus la declanșarea unei crize politice la Chișinău după 7 iunie.
Anunțul a fost făcut acum puțin timp de către președintele Comisiei parlamentare judirice, pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.
„Câteva minute în urmă, Comisia a adoptat o poziție cu privire la situația din R. Moldova. Este prima dată în istorie când CV se expune în raport cu hotătârile vreunei Curți Constituționale. Prima dată în istoria Comisiei de la Veneția! Este, cred, o rușine pentru țară. Acești așa-numiți judecători constituționali, care sunt de fapt niște politruci ai Partidului Democrat, fac de rușine R. Moldova și o fac celebră în sensul negativ al cuvântului”, a declarat Litvinenco, în cadrul ședinței acestei comisii.
CITIȚI și Comisia de la Veneția, despre deciziile CC de la Chișinău: „Calcularea termenului de trei luni pentru formarea unui guvern este fără precedent”. Termenul aplicabil trebuia să fie 10 iunie, nu 7
„Eu cred că, în baza acestei hotărâri, se poate face deja și raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”, a adăugat deputatul socialist Vladimir Țurcan.
Pe de altă parte, democratul Sergiu Sârbu a spus că a citit proiectul deciziei Comisiei de la Veneția și nu a văzut nimic de care „să-i fie rușine țării”.
„Nu speriați lumea. Eu am citit proiectul. Comisia a venit cu unele constatări, cu unele opinii, dar nu cred că a făcut de rușine țara. E o expertiză. Eu nu am văzut acolo nimic de care nouă să ne fie rușine”, a declarat Sârbu.
„Dlui Sârbu nu-i este rușine, pentru că știe că el a scris și sesizarea, și hotărârea Curții Constituționale”, a ironizat socialistul Grigore Novac.
Menționăm că decizia Comisiei de la Veneția vine după ce secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a trimis pe 9 iunie curent o solicitare la această structură ca să se expună asupra deciziilor Curții Constituționale de la Chișinău.











































































